Astana

Rusija, Iran in Turčija z dogovorom o varnih območjih v Siriji

B.K.
4. 5. 2017, 16.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na mirovnih pogajanjih v Astani so se predstavniki Rusije, Turčije in Irana dogovorili o vzpostavitvi takoimenovanih varnih območij v Siriji. Režim v Damasku je ruski predlog podprl, opozicijski predstavniki pa so v znak protesta zapustili pogajanja.

Reuters
Sirski, iranski, kazahstanski in ameriški predstavniki.

V Kazahstanu sklenjen dogovor predvideva štiri “deeskalacijske cone” v severni, srednji in južni Siriji.

Čeprav je Turčija, ki na mirovnih pogajanjih podpira sirske upornike, vzpostavitvi varnih območij v preteklosti nasprotovala, so tokrat dogovor podprli, po tem, ko sta se v sredo v ruskem Sočiju sestala predsednika Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdogan. Na srečanju sta po Putinovih besedah obnovila dobre odnose, ki jih je skrhala turška sestrelitev ruskega vojnega letala, novembra 2015.

Reuters
Predstavnik oborožene opozicije Osama Abu Zeid (na sredini).

Sirske opozicijske skupine so v znak protesta proti sprejetemu dogovoru zapustile pogajanja. Opozicijske skupine še posebej nasprotujejo vključitvi Irana v mirovna pogajanja, saj naj bil bi ta, po njihovih besedah, vpleten v vojno, ki je do danes terjala 400.000 smrtnih žrtev. Sirska opozicija je pred tem v sredo zahtevala prenehanje bombardiranja opozicijskih območij v Siriji.

Na sporazumu sicer ni podpisa sirskega režima, a je sirsko zunanje ministrstvo po podpisu dokumenta sporočilo, da “v celoti podpira” sklenjen dogovor.

Pogajanj se je prvič udeležil tudi odposlanec Združenih držav Amerike Stuart Jones, ki se je po navedbah ruske tiskovne agencije Tass, ob robu pogajanj srečal z ruskim predstavnikom.