Športne stave

Ne nasedajte spletnim goljufom: plačali za dobitke, ostali brez vsega

T.L.
4. 5. 2017, 15.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Goljufi do denarja prihajajo preko spletnih stav. Obljubljajo visoke dobitke, v dokaz objavljajo dobitne lističe športnih stav, oškodovanci pa na koncu ostanejo praznih rok.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Policija je od konca lanskega leta zaznala, da se preko različnih spletnih socialnih omrežij povečuje število goljufij, povezanih z igranjem športnih stav. Goljufov, ki do denarja prihajajo preko spletnih stav, policija sicer še ni našla, opozarja pa vse, ki jih stave mikajo, na previdnost.

Ugotovite namreč kažejo, da so na delu precej dejavni storilci, ki so z lažnivim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin, spravili v zmoto več oškodovancev. Te so nagovorili k igranju športnih stav in jim zagotavljali velike dobitke in donose. Oškodovanci so jim nato preko sistema paysafe, vplačilnih lističev e-stave in sistema Western Union vplačali oziroma nakazali večje količine denarja. Vplačniki pa obljubljenih dobitkov niso nikoli prejeli.

Obljube osumljencev so bile seveda precej drugačne: oškodovancem so obljubljali, da bodo pridobljeni denar lahko unovčili na različnih internetnih stavnicah in jim zagotovili dobitke, tudi do višine petkratnega vložka.

Da bi premamli ljudi, so storilci za potrditev obljub dnevno in na različnih socialnih omrežjih objavljali dobitne lističe športnih stav.

Storilci kaznivih dejanj delujejo anonimno, preko spletnih strani oz. socialnih omrežij, finančna sredstva pa od oškodovancev pridobivajo tako, da le-ti plačilne ali vrednostne kartice, skupaj s PIN kodami fotografirajo in fotografije posredujejo storilcem, ki jih nato lahko neposredno unovčijo.

V nekaterih primerih so oškodovanci nakazovali denar neobstoječim osebam, predvsem na območje Bosne in Hercegovine. Vse morebitne oškodovance policija poziva, da tovrstna dejanja takoj prijavijo policiji. Ljudje naj se po priporočilu policije izogibajo opisanega načina igranja športnih stav, saj obstaja velika verjetnost, da bodo postali žrtev kaznivega dejanja.