Šok za Britance

FOTO: Princ Philip odhaja

M.K.
4. 5. 2017, 10.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sredi noči so v britanski kraljevski palači sklicali izredni sestanek vsega osebja in članov družine, kar je sprožilo ugibanja, ali lahko pričakujemo dramatične vesti, glede zdravja 91-letne kraljice.

Reuters
Soprog britanske kraljice Elizabete II., princ Philip, vojvoda Edinburški.

Iz Buckinghamske palače prihaja vest, da se bo soprog britanske kraljice Elizabete II., princ Philip upokojil, to pomlad bo odstopil od svojih uradnih položajev in dolžnosti.

Reuters
Princ Philip se je v sredo udeležil svečane otvoritve nove tribune na igrišču Lord's Cicket Ground.

Princ Philip je sam sprejel takšno odločitev, kraljica pa ga pri tem podpira, je povedal tiskovni predstavnik dvora. Vojvoda Edinburghški, ki bo naslednji mesec dopolnil 96 let, se bo še naprej udeleževal že dogovorjenih dogodkov do meseca avgusta, novih povabil pa ne bo več sprejemal. Se pa bo morebiti občasno vseeno udeležil katerega od javnih dogodkov, so navedli.

Kraljica bo še naprej opravljala svoje uradne dolžnosti po predvidenem programu, so sporočili iz palače.

Sestanek sklicali sredi noči

Minulo noč okrog 3. ure zjutraj so osebje kraljevske družine iz rezidenc po vsem Združenem kraljestvu in vse člane družine pozvali na nujni sestanek v Buckinghamsko palačo, pišejo britanski mediji.

Ker iz palače ni bilo podrobnejših pojasnil, kaj je bil vzrok za takšen sestanek, so se hitro razširila različna ugibanja in domneve, da gre morda pričakovati dramatično obvestilo glede zdravja 91-letne kraljice Elizabete II. ali pa morebiti njenega moža, 95-letnega Philipa, vojvode Edinburghškega.

Kot so napovedali, naj bi v naslednjih nekaj urah vse zbrane nagovorila Lord Chamberlain, eden najbližjih kraljičinih pomočnikov in njen osebni tajnik, Sir Chirstopher Geidt.

Iz palače so le sporočili, da so takšni sestanki enkrat na leto nekaj povsem običajnega.

Reuters
Britanski mediji so že pred uradno najavo ugibali, kaj se dogaja v palači.

Kraljica Elizabeta II. kljub svojim letom redno opravlja svoje službene dolžnosti, čeprav je v zadnjih letih vseeno nekoliko zmanjšala njihov obseg. Del dolžnosti je prenesla na člane svoje družine Windsor, na svojega sina in naslednika princa Charlesa,ter vnuka Williama in Harryja. V sredo je v Buckinghamski palači tako sprejela britansko preimerko Thereso May, s katero sta potrdili razpustitev parlamenta zaradi predčasnih volitev, medtem ko se je princ Philip udeležil neke svečane otvoritve.

Kot kažejo ankete javnega mnenja, Elizabeta II. še vedno uživa veliko priljubljenost med britanskimi državljani, dvorni svetniki pa menijo, da je malo verjetno, da bi odložila krono.

Oba s soprogom sta minuli božič prebolevala hujši prehlad, zaradi česar se dalj časa nista pojavljala v javnosti, kar je sprožilo zaskrbljenost med državljani. Med lanskim obiskom v Severni Irski pa je kraljica, ko so jo povprašali po zdravju, hudomušno odgovorila: “Še sem živa.”