razdeljevanje denarja

VIDEO: Predsednik zveze borcev poslance označil z "lažnivimi k****"

R.T./STA
4. 5. 2017, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na seji odbora DZ za obrambo so razpravljali o financiranju veteranskih organizacij. Še najbolj pestro je bilo, ko se je razburil predsednik Zveze združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB Tit Turnšek.

Bobo
Turnšek je po incidentu sam zapustil sejo.

Kaj se je zgodilo? Ko so poslanci SDS odprli vprašanja polpretekle zgodovine, se je Turnšek razburil. Živce je izgubil, ko mu predsednik odbora Žan Mahnič ni dal besede, da bi repliciral poslancu SDS Francu Brezniku. Turnšek je bil le gost in kot tak nima pravice do odzivanja na razprave. Turnšek je zato poslance imenoval “lažnive kurce”, zaradi česar ga je Mahnič pozval, “naj zapusti dvorano, saj poslanci nismo nobeni lažnivi kurci”. Turnšek je odvrnil, da bo z največjim veseljem kar sam zapustil dvorano in odšel.

Pravično razdeljevanje sredstev?

Razprava je sicer tekla o razdeljevanju sredstev veteranskim organizacijam. V SDS menijo, da preveč sredstev prejemajo veterani 2. svetovne vojne in premalo veterani vojne za Slovenijo. Številke kažejo, da se je lani na razpisu razdelilo 1,5 milijona evrov. Od tega je ministrstvo za obrambo Zvezi združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB dodelilo 534.000 evrov, Zvezi veteranov vojne za Slovenijo 432.000 evrov, Zvezi policijskih veteranskih društev Sever 196.000 evrov, vsem ostalim društvom in zvezam pa po manj kot 100.000 evrov - Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve denimo 96.000 evrov.

Po besedah poslanke SDS Anje Bah Žiber je temeljna težava za takšno razdeljevanje pravilnik, po katerem se razdeljuje sredstva. Ta določa, da se 70 odstotkov denarja dodeli glede na program organizacije, 25 odstotkov glede na število članov, pet odstotkov pa glede na premoženje organizacije.

Razdeljevanje sredstev glede na program je po oceni Bah Žibertove nepregledno, prav tako podeljevanje glede na število članov, saj organizacije podatke o številu članov pošljejo same, ministrstvo pa jih ne preverja. Vprašanje po njenem tudi je, ali društva in zveze denar porabijo namensko.

Ministrica za obrambo Andreja Katič je vse očitke zavrnila. Pravilnik, na podlagi katerega se podeljuje sredstva, po njenih besedah temelji na zakonu o vojnih veteranih, sprejet pa da je bil v sodelovanju z vsemi društvi in zvezami. "Pred sprejetjem tega pravilnika so se sredstva podeljevala brez javnega razpisa," je opozorila in zagotovila, da je razdeljevanje sredstev pregledno, odkar za to skrbi ministrstvo. Ministrstvo po njenih besedah tudi nadzira porabo sredstev. "Društva in zveze morajo redno poročati o namenskosti porabe sredstev. Kdor nalog, ki si jih je zadal, ni realiziral, mora sredstva vrniti," je dejala.

Predstavniki veteranskih organizacij so na odboru zagotovili, da ministrstvu pošiljajo prave podatke o članstvu, dodeljena sredstva pa da porabljajo pregledno. Nekateri od njih so zato menili, da so tovrstna namigovanja žaljiva in da je odbor zlorabljen za politične namene.