Soočenje

Vroča debata: Le Penovi zabrusil, da je lažnivka

T.L./STA
3. 5. 2017, 22.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

"Vaša strategija je povedati ogromno laži, ničesar pa ne predlagate," je Le Penovi očital Emmanuel Macron. Ona mu je očitala, da je kandidat divje globalizacije, uberizacije in vojne vseh proti vsem.

Profimedia
Emmanuel Macron

V Franciji se je začelo edino televizijsko soočenje pred nedeljskim drugim krogom predsedniških volitev, ki ga je uvodoma zaznamoval oster besedni spopad med kandidatko skrajne desnice Marine Le Pen in neodvisnim kandidatom Emmanuelom Macronom. Sporekla sta se tudi glede Evropske unije.

"Gospod Macron je kandidat divje globalizacije, uberizacije, prekarnosti, socialne brutalnosti, vojne vseh proti vsem," je uvodoma dejala Le Penova. "V nasprotju s tem pa sem jaz kandidatka ljudstva, kandidatka Francije, kakršno imamo radi. Sem kandidatka Francije, ki varuje (...) delovna mesta, varnost, meje."

"Vaša strategija je povedati ogromno laži, ničesar pa ne predlagate," pa ji je odvrnil njen protikandidat. Poleg tega jo je označil za "dedinjo sistema, ki že več desetletij uspeva na jezi Francozov", pri čemer je mislil na dediščino francoske skrajne desnice.

Po britanski poti: zapustila bi EU in tako varčevala

Že v okviru razprave o gospodarski politiki sta se sporekla tudi glede Evropske unije. Evroskeptičarka Le Penova je namreč na Macronovo vprašanje, kako bo financirala svoje politike in znižanje davkov, dejala, da bo z izstopom iz povezave Francija prihranila devet milijard evrov, kolikor prispeva v skupni proračun.

Macron je medtem dejal, da letni neto prispevek Francije v proračun EU znaša zgolj šest milijard evrov. Spomnil pa je tudi na ocene, koliko bo morala ob izstopu plačati Velika Britanija. "Plačati bodo morali med 60 in 100 milijardami evrov (...) takoj na začetku," je poudaril proevropski kandidat.

Soočenje, ki ga pripravljata francoski televiziji TF1 in France, se je začelo ob 21. uri, trajalo pa naj bi nekaj več kot dve uri. Gre za enega od vrhuncev dvotedenske kampanje po prvem krogu volitev 23. aprila in priložnost za oba kandidata, da tik pred volitvami na svojo stran pridobita čim več volivcev.

Kampanja je zadnjih dneh postajala vse bolj intenzivna, med drugim sta kandidata za velika shoda izkoristila tudi mednarodni praznik dela v ponedeljek. Le Penova bi sicer za zmago morala premostiti približno 20 odstotnih točk razlike, kolikor jo glede na ankete loči od favorita za zmago, Macrona.

Profimedia
Marine Le Pen