Škandal v Jasenovcu

Hrvaški vojaki šokirali z ustaškimi vzkliki

žk
24. 4. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Med slovesnostjo ob spominskem obeležju nekdanjega koncentracijskega taboriča v hrvaškem Jasenovcu je prišlo do neljubega incidenta, ki so ga zakrivili nekdanji pripadniki hrvaške vojske.

Profimedia
V nedeljo je potekala uradna državna proslava.

V soboto je v Jasenovcu potekala slovesnost v spomin na žrtve, ki so svoje življenje izgubile v hrvaškem koncentracijskem taborišču, ki je delovalo pod okriljem Neodvisne države Hrvaške. 22. aprila 1945 je namreč 600 od 1073 internirancev krenilo v preboj. Preživelo jih je zgolj 100. Ostale so pobili in jih zažgali.

Letošnjo obeležitev 72. obletnice preboja internirancev iz taborišča je zaznamoval incident, ki ga je povzročilo nekaj nekdanjih pripadnikov hrvaških oboroženih sil. 

Ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ je na Hrvaškem sicer prepovedan, vendar prepovedi nihče ne upošteva. Tako je skupina hrvaških vojnih veteranov le nekaj metrov od Jasenovca postavila obeležje s tem geslom.

Medtem ko so se udeleženci Sprevoda spomina približevali spomeniku, ki nosi ime Kamena roža, so nekdanji pripadniki hrvaške vojske vzklikali razvpiti ustaški pozdrav: »Za dom spremni!«

Kar tri komemoracije

Letos so v Jasenovcu kar tri komemoracije. Prvo, nadomestno, ki je potekala v soboto, sta organizirala Zveza anftifašističnih borcev in antifašistov Hrvaške in Srbski narodni svet, v nedeljo je potekala uradna državna proslava, danes pa so spomin na umrle počastili še pripadniki židovske skupnosti. Sobotna prireditev v organizaciji antifašističnih društev in srbskega sveta je nastala iz protesta proti hrvaški vladi, saj se ta ni odzvala in ni obsodila postavitve spominske table z napisom »Za dom spremni« v Jasenovcu. 

Zloglasno taborišče

Taborišče Jasenovac je delovalo od avgusta leta 1941 do 22. aprila 1945. V tem času je v njem življenje izgubilo 83.154 ljudi, od tega več kot 20.000 otrok do 14. leta.

Zaušnica političnemu vrhu

Hrvaški politični vrh, zbran okoli HDZ, ki del politične moči črpa tudi s povezovanjem z ustaškim gibanjem, je v soboto dobil veliko zaušnico, saj se je »nadomestne« proslave udeležilo mnogo uglednih predstavnikov tujih držav, med drugim tudi ameriška veleposlanica na Hrvaškem Julieta Valls Noyes in številni drugi veleposlaniki. Poleg tujih politikov je legitimnost sobotni prireditvi dal tudi obisk opozicijske stranke iz hrvaškega parlamenta SDP.