30 dni časa

Kdo bo plačal? Gorenak Cerarju grozi zaradi falcona

S.R./STA
24. 4. 2017, 18.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vinko Gorenak je na današnji seji DZ napovedal možnost prijave kaznivega dejanja glede poleta z vladnim falconom v Pariz.

Primož Lavre
"Ko bom obveščen, da je iz privatnih žepov zadeva plačana, bom odnehal, prej pa ne."

Poslanec SDS Vinko Gorenak je na današnji seji DZ znova odprl vprašanje januarskega obiska predsednika vlade Mira Cerarja in delegacije z vladnim falconom v Parizu. Generalno sekretarko vlade Lilijano Kozlovič je pozval, naj udeleženci v 30 dneh sami plačajo stroške poleta, sicer bo prijavil sum kaznivega dejanja.

Gre za polet predsednika vlade Cerarja z delegacijo januarja letos v Pariz, kjer so se udeležili tekme na rokometnem svetovnem prvenstvu, na katerem je slovenska reprezentanca osvojila bronasto medaljo. Poslanec SDS je o tej temi zastavil že več poslanskih vprašanj, saj je prepričan, da Cerar za polet v Pariz ni imel podlage v zakonodaji.

Kot trdi Gorenak, bi takšno potovanje zahtevalo sklep vlade, ki ga ni bilo, poleg tega pa je bil polet v nasprotju z vladnim navodilom o prevozih. "Vsako drugo potovanje v tujino je zloraba položaja," je opozoril Gorenak in dodal, da dejstvo, da je bilo letalo naročeno manj kot 24 ur pred dogodkom, dodatno kaže na zlorabo.

Generalna sekretarka vlade je poudarila, da so Gorenaku vse podatke v zvezi z omenjenim poletom že posredovali. Pojasnila je, da se je Cerar tekme udeležil na ustno povabilo Rokometne zveze Slovenije v funkciji predsednika vlade. "V navadi je, da državniki, kot so predstavniki držav in vlad ter resorni ministri v znak podpore svojim reprezentancam prisostvujejo na pomembnih tekmah in športnih dogodkih," je dejala Kozlovičeva in dodala, da sta si tekmo zato ogledala predsednik vlade ter ministrica, pristojna za šport, vsak s svojo delegacijo.

V tem primeru torej pravna podlaga izhaja iz 7. člena zakona o vladi, ki določa, da državo zastopa vlada. Imajo pa tudi sklep vlade, ki nalaga, da se falcon uporablja zato, da se doseže njegovo smotrnost in da se čim več leti zato, da se to njegovo smotrnost nakupa tudi upraviči. Ponovno je poudarila, da Cerar v Parizu ni bil na zasebnem obisku.

A Gorenak je vztrajal, da je šlo v tem primeru za zlorabo, saj so za kakršenkoli odhod v tujino potrebni dokumenti, in sicer sklep vlade na podlagi 21. člena zakona o vladi. Ker tega sklepa ni, je Kozlovičevi dal 30 dni časa, "da zberete denar in plačate letalo". "Ko bom obveščen, da je iz privatnih žepov zadeva plačana, bom odnehal, prej pa ne," je še zatrdil. V nasprotnem primeru je napovedal, da bo prijavil sum kaznivega dejanja.