Uresničil napoved

Želi odškodnino, ker so ga predstavili kot mazača

pk
24. 4. 2017, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Žilni kirurg Janez Zimmermann z nedavno vloženo tožbo zahteva povračilo premoženjske in nepremoženjske škode, ki jo je utrpel zaradi obrekovanja medija. Nad novinarko in medije se je spravil z odškodninsko tožbo.

Profimedia
Dr. Zimmermann naj bi operacije žil opravljal kar v hotelskih sobah.

Zdravnik Janez Zimmermann je zaradi poročanja o njegovem delu proti RTV Slovenija in njihovi novinarki Eugeniji Carl vložil odškodninsko tožbo.

STA
Žilni kirurg toži novinarko Eugenijo Carl in TV Slovenija.

Spomnimo, da je maja lani Carlova za TV Slovenija poročala, da naj bi Zimmermann množično opravljal operacije krčnih žil, pri čemer naj ne bi obstajale indikacije zanje, pa tudi posegi naj bi bili opravljeni v neustreznih prostorih in nestrokovno.

Novinarka poudarja, da je tožba absurdna in da v njej mrgoli neresničnih navedb in potvarjanj njenega poročanja.

Amputacija in sepsa

Novinarka je med drugim poročala, da naj bi operacije opravljal kar v hotelskih sobah in kozmetičnih salonih. Neki mladi moški naj bi zaradi njega izgubil celo nogo, neka pacientka pa naj bi dobila sepso. Kirurg je takšne navedbe medija zanikal. Poudaril je, da očitki niti približno ne držijo, medijske objave pa da so neresnične in brez podlage v dejstvih.

Takrat je Zimmermann, ki je sicer dolgo ordiniral v Sloveniji, nato pa je svojo dejavnost leta 2015 preselil v Trst, napovedal, da bo sprožil sodne postopke, s katerimi bo dokazal namensko povzročanje škode. Tožbo zoper novinarko in TV Slovenija je tako vložil pred dnevi.

Arhiv
Zaradi sporne prakse dr. Zimmermanna naj bi neki pacinet izgubil nogo, neka ženska pa naj bi dobila sepso.

Eno leto od razkritja
Za sporno prakso dr. Janeza Zimmermanna, zadnja leta rezidenta Italije – v Trstu ima namreč svojo ordinacijo, je javnost izvedela pred letom dni.

Visoka odškodnina

Zimmermanov odvetnik Carlo Primosig je vloženo tožbo podkrepil z razlago, ki pravi, da je prvi program TV Slovenija in Eugenija Carl Janeza Zimmermanna »obravnavala v približno tridesetih televizijskih oddajah in ga javnosti neupravičeno predstavila kot 'mazaškega zdravnika', 'mazača, pogoltnega na denar' ter s podobnimi vzdevki«.

Zimmermann s tožbo zahteva povračilo »premoženjske in nepremoženjske škode, ki jo je utrpel zaradi obrekovanja medija in njihovih neresničnih zatrjevanj, vključno z objavo sodbe«, je še zapisal njegov odvetnik. Žilni kirurg zahteva odškodnino v višini skoraj 600.000 evrov.

Dejavnost je najprej izvajal pri nas, januarja leta 2015 pa jo je preselil v Trst. Pri njem naj bi specialistično ambulantno storitev opravljali predvsem Slovenci. V letu dni naj bi jih obravnaval skoraj 500.

Odziv novinarke

»Tožba je absurdna, v njej pa mrgoli neresničnih navedb in potvarjanj mojega poročanja. Naši prispevki in članki o Janezu Zimmermannu govorijo sami zase o njegovem početju. Temeljijo na preverljivih in preverjenih, dokazljivih in dokazanih dejstvih,« za naš časopis poudarja novinarka Eugenija Carl in dodaja, da si njegovih spornih ravnanj ni izmislila ne ona ne TV Slovenija, temveč so jih potrdile strokovne ocene tako rekoč celega tima renomiranih slovenskih žilnih kirurgov, črno na belem ugotovljene in dokazane ugotovitve strokovnih nadzorov pristojnih institucij, ter ne nazadnje izpovedi in pričevanja pacientov, pa tudi osebja, ki je službovalo pri njem.

facebook
Iz tožbe je razvidno, da zdravnik zahteva odškodnino v višini 560.000 evrov.

»Lahko razumemo težave, ki jih ima tožnik, vendar zanje nismo ne krivi ne odgovorni tisti, ki o njem zgolj poročamo v imenu javnega interesa in zoper katere zdaj živčno sproža vseh vrst tožbe z nerazumskimi zahtevki,« še izpostavlja Carlova.