Starša šokirana

Sodišče odločilo, da mora njun otrok umreti

R.T.
12. 4. 2017, 09.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Charlie Gard je star osem mesecev in ima redko redko genetsko bolezen, zaradi katere mu progresivno slabijo mišice. Povzročila je tudi težjo poškodbo možganov. Zdravniki trdijo, da so nemočni.

Facebook

Sodišče je zdaj odločilo, da zdravniki lahko odklopijo aparate, ki 8-mesečnega Charlieja ohranjajo pri življenju, čeprav to nasprotuje volji njegovih staršev.

Zdravniki v londonski bolnišnici so prepričani, da Charlieja ni mogoče pozdraviti, zato predlagajo, da se ga odklopi od aparatov, ki ga ohranjajo pri življenju, otroka pa premesti na oddelek za paliativno oskrbo. Starša se s tem ne strinjata.

Ko je v torek sodnik izrekel svojo razsodbo, se je po sodišču razlegel glasen krik: “Ne!”

Sodnik Nicholas Francis je tri dni preučeval vse argumente zdravnikov in staršev, dečka pa je obiskal tudi v bolnišnici. Da fantek trpi zaradi redke genetske napake in poškodbe možganov, zaradi katere si ne bo mogel opomoči, so ocenili tudi strokovnjaki, ki so jih zaslišali na sodišču. Kot je povedal sodnik, je takšno odločitev sprejel s težkim srcem, vendar je prepričan, da je tako najbolje za otroka, in da mu bo to omogočilo dostojanstveno smrt. Staršema pa je priznal, da sta "se borila s pogumno in dostojanstveno kampanjo v dečkovo korist, s popolno predanostjo od dne njegovega rojstva".

"Ne moreva dovoliti, da najin otrok umre, če obstaja karkoli, kar bi mu lahko pomagalo. Ne bova se ga odrekla, ne glede na vse. Zasluži si možnost za življenje, tako kot vsi drugi ljudje," sta sporočila dečkova starša Connie Yates in Chris Gard iz Bedfonta v Veliki Britaniji.

Za zdravljenje sina sta zbrala že več kot milijon funtov

Odvetnica staršev je povedala, da sta starša nad sodbo globoko prizadeta in zelo razočarana, saj ne moreta razumeti, zakaj sodnik njunemu sinu ni dal možnosti za nadaljnje zdravljenje. Na odločitev sodišča se bosta verjetno pritožila. Od sodišča sta zahtevala, da jima dovoli premestitev otroka na nadaljnje zdravljenje v ZDA. V ta namen sta uspela prek spletne strani GoFundMe zbrati tudi že več kot milijon funtov.

Predstavnik portala GoFundMe je pojasnil, da bosta starša sama odločila, za kaj naj se namenijo zbrana denarna sredstva, če jih ne bo mogoče uporabiti za zdravljenje njunega sina, piše Sky News.