Električni paralizator

Zlikovci se bodo od danes naprej »tresli«

S.R./STA
12. 4. 2017, 08.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Danes je v veljavo stopila novela zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki slednji med drugim daje možnost uporabe električnega paralizatorja.

revija Zarja
Policisti si jih želijo predvsem zaradi vse pogostejših napadov nanje.

Novela določa tudi pogoje za policijsko uporabo brezpilotnih letal, uvaja podaljšanje prepovedi udeležbe na športnih prireditvah z enega na dve leti ter možnost prekinitve potovanja skupinam navijačev, pri katerih najdejo stvari, ki kažejo, da nameravajo kršiti javni red in mir.

Uvedba paralizatorjev je na političnem prizorišču sicer požela nemalo nasprotovanja, vendar so poslanci novelo kljub temu sprejeli. Ta med drugim uvaja tudi možnost avtomatiziranega prepoznavanja registrskih tablic pri nadzoru prometa, zbiranje, hranjenje in obdelavo podatkov o letalskih potnikih ter hrambo profilov odvzetih vzorcev DNK,  

Kritike informacijske pooblaščenke

Novela je bila ves čas sprejemanja deležna kritik informacijske pooblaščenke, ta pravi, da ni potrebe po policijskem zbiranju podatkov o letalskih potnikih, ki niso problematični, hkrati naj bi pri uporabi sistema optične prepoznave registrskih tablic obstajala nevarnost množičnega nadzora prebivalstva. Po mnenju informacijske pooblaščenke naj bi bili preširoko zastavljeni tudi zbiranje biometričnih podatkov in možnost uporabe brezpilotnih letal.

Koalicija odgovarja, da so nujnost in sorazmernost sprememb natančno pretehtali, po prepričanju notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar pa je v zakon vgrajenih veliko varovalk, ki bodo preprečile morebitne zlorabe.