Mobilna verzija
10:48 20. april 2018

Datum je znan: 29. marca začnejo postopek izstopa iz EU

M.K./STA London
0 Posodobljeno: 10:02 / 09.8.2017

Britanska premierka Theresa May bo 50. člen lizbonske pogodbe sprožila 29. marca.

zastava, velika britanija, evropska unija, brexit

Evropski voditelji se bodo po napovedih na obvestilo Velike Britanije o izstopu odzvali v 48 urah in pripravili smernice za pogajanja. Foto: Profimedia

To je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočil njen tiskovni predstavnik. S tem bo Velika Britanija uradno začela postopek izstopa iz Evropske unije.

Britanska vlada mora sprožiti postopek v skladu s pogodbo o EU v luči referenduma 23. junija lani, na katerem je 51,9 odstotka Britancev glasovalo za izstop iz unije.

Po napovedih Downing Streeta bo britanska premierka napisala pismo voditeljem preostalih 27 članic unije. V Londonu pričakujejo, da se bodo pogajanja z Brusljem po začetku postopka brexita začela karseda hitro.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je nedavno dejal, da se bodo evropski voditelji na obvestilo Velike Britanije o izstopu odzvali v 48 urah in pripravili smernice za pogajanja. 27 članic jih bo nato preučilo, predvidoma aprila pa bo sledil izredni vrh v sestavi 27 članic unije, na katerem naj bi smernice potrdili.

Nato se bodo začela pogajanja o prihodnjem odnosu Velike Britanije z unijo. Ta bodo trajala največ dve leti, lahko tudi dlje, če bo sedemindvajseterica v to privolila. Ko bosta strani dosegli dogovor, bo o njem odločal še britanski parlament.

Velika Britanija bo prva država, ki bo izstopila iz EU.

Ključen trenutek za Otok

Britanska premierka Theresa May pričakuje hiter začetek pogajanj z Brusljem. Foto: Reuters

Vaš prispevek