Trgovinska afera

Prodajali so pokvarjeno govedino in perutnino

M.K.
20. 3. 2017, 11.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Obsežna policijska preiskava je razkrila, da največji brazilski izvozniki mesa že več let podkupujejo inšpektorje, da odobrijo prodajo pokvarjenega mesa.

Profimedia
Da bi zakrili vonj pokvarjenega mesa, so uporabljali tudi rakotvorne snovi.

Brazilski predsednik Michel Temer si na vso moč prizadeva prepričati svet, da brazilska mesna industrija ne ogroža zdravja potrošnikov, potem ko je policija javnosti razkrila, da so veliki izvozniki prodajali pokvarjeno govedino in perutnino s ponarejenimi inšpekcijskimi potrdili.

Temer se je v glavnem mestu Brasiliji sestal s predstavniki mesne industrije, kmetijskim ministrom Blairom Maggijem in ministrom za trgovino Marcusom Pereirom, da bi skupaj poiskali rešitev iz krize, ki jo je povzročil škandal s prodajo pokvarjenega mesa. Zatem naj bi se sestal še z veleposlaniki.

Brazilija je vodilni izvoznik govedine in perutnine v svetu in ima odjemalce v okrog 150 državah. Zdaj pa so soočeni trditvami policije, da proizvajalci že več let podkupujejo sanitarne inšpektorje, da jim odobrijo prodajo pokvarjenega mesa. Aretirali so najmanj 30 oseb, policija pa preiskuje več kot 10 podjetij za predelavo mesa.

Kmetijsko ministrstvo je sporočilo, da so zaprli tovarno za predelavo perutnine multinacionalne družbe BRF in dve tovarni brazilske družbe Peccin. Doslej še ni znan noben primer okužbe zaradi uživanja pokvarjenega mesa iz teh virov.

Sekretar za zaščito kmetijstva Luis Eduardo Rangel je povedal, da kakovost brazilskega mesa v celoti ni vprašljiva.

“Informacija o korupciji in kriminalnem združevanju, ki ga je razkrila policijska preiskava, je resnično zaskrbljujoča. A kar zadeva sanitarni nadzor, smo popolnoma prepričani, da problemi, ki jih je izpostavila preiskava, ne predstavljajo tveganja niti za lokalno prebivalstvo niti za izvoz,” je pred srečanjem s brazilskim predsednikom povedal visoki vladni uslužbenec.

Karton v perutninskih mesnih izdelkih?

Tovarna za predelavo mesa BRF je prešla v portinapad, in zanikala trditve, da so v perutninske izdelke dodajali karton. "Nobeden od izdelkov BRF-ja ne vsebuje kartona. Prišlo je do velike napake v zvočnih posnetkih policije," so napisali v sporočilu za javnost.

Zaradi škandala bi Brazilija lahko ostala brez kupcev. Njihova glava tržišča so Savdska Arabija, Kitajska, Singapur, Japonska, Rusija, Nizozemska in italija.

Lansko leto je država, po podatkih brazilske vlade, izvozila za okrog 5,9 milijarde dolarjev perutnine, in za približno 4,3 milijarde dolarjev govedine.

Predsednik Temer se boji, da bo škandali negativno vplival na poskus sklenitve sporazuma o trgovini med južnoameriškega združenja držav Mercosur in Evropsko unijo.

Veleposlanik EU v Braziliji Joao Cravinho je v nedeljo na družbenem omrežju twitter napisal, da od brazilskega ministrstva za kmetijstvo pričakuje izčrpno in hitro obrazložitev. 

"Res je, da trenutna situacija zapleta pogajanja," je priznal brazilski generalni podtajnik za gospodarske in finančne posle v ministrstvu za zunanje zadeve Carlos Marcio Cozendey. Poudaril je, da so problemi omejenega dosega.

“Če pogledamo s perspektive kriminala in korupcije, potem ni dvoma, da gre za zelo resen incident,” je za AFP povedal Cozendy. "Vendar glede na znan dejstva, to ne bo vplivalo na celotno ureditev nadzora,” je še poudaril.

Oblasti še niso objavile podrobnosti o lokacijah, na katerih so našli pokvarjene izdelke. Navajajo samo, da so v posameznih primerih uporoabili rakotvorne snovi, da bi zakrili vonj pokvarjenega mesa.

Ob podjetju BRF, ki je lastnik blagovnih znamk Sadia in Perdigao, preiskujejo tudi JBS, največjega prodajalca mesa na svetu, ki je lastnik blagovnih znamk Big Frango, Seara Alimentos in Swift.