Besedna vojna

Erdoganove besede so Merklovo zelo zaskelele

J.P.
20. 3. 2017, 12.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Turški predsednik je nemško kanclerko obtožil, da se poslužuje nacističnih metod.

Profimedia
Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel se je že odzval na izrečeno.

Besedna vojna je nevarno blizu temu, da uide izpod nadzora.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je včeraj v govoru Evropi zabrusil: »Neprijetno jim je, ko jih označimo za naciste. Takrat se združijo v solidarnosti. Še posebej Merklova. A ravno zdaj se poslužujete nacističnih metod,« je v govoru okrcal nemško kanclerko Angelo Merkel. »Proti komu? Proti mojim turškim bratom v Nemčiji in bratom ministrom,« je dejal, s tem pa mislil na turške politike, ki so nameravali pred referendumom o ustavnih spremembah nagovoriti Turke, ki živijo v Nemčiji.

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel se je že odzval na izrečeno: »Smo tolerantni, a nismo neumni. Zato sem svojemu turškemu kolegu dal vedeti, da so prestopili mejo.«

Diktatura?

Napetosti med Evropsko unijo in Turčijo pred referendumom, ki bo potekal 16. aprila, vztrajno naraščajo. Referendum naj bi predsedniku Erdoganu dal še večja pooblastila, kritiki pa pravijo, da bo izbrisal demokracijo in ustoličil diktaturo.

Nemčija in Nizozemska sta turškim politikom, ki so za opicijo »za« med turškimi državljani, živečimi v Nemčiji, novačili podpornike, prepovedali vstop.