Pomoč pri razlagi

Kaj je Trump v resnici mislil z izjavo "minulo noč na Švedskem"

G.G.
20. 2. 2017, 09.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump poskuša pojasniti, kaj je mislil z izjavo »Poglejte, kaj se je minulo noč zgodilo na Švedskem«, ki ji je sledilo naštevanje terorističnih napadov, ki so se zgodili v Bruslju, Nici in Parizu.

Reuters
Donald Trump.

Trumpa so si po izjavi privoščili na družabnih omrežjih (#LastNightInSweden), nekdanji švedski zunanji minister Carl Bildt se je vprašal, kaj je Trump kadil.

Trump pojasnjuje, da se je njegova izjava nanašala na televizijsko poročilo o dogajanju na Švedskem. Ne gre za poročilo katerekoli televizijske postaje, ne gre za »lažnivo« CNN, ampak za Trumpa kredibilno televizijsko postajo Fox News in njihov prispevek o migrantih na Švedskem.

Trumpu je morala pri razlagi na pomoč priskočiti njegova predstavnica za stike z javnostmi Sarah Huckabee Sanders, ki je razložila, da Trump ni govoril o »določenem dogodku«, čeprav je dejal »kaj se je zgodilo minulo noč«, ampak na splošno o porastu kriminala in povečanem številu migrantov. Očitno je potrebno Trumpove izjave brati na podoben način kot izjave filipinskega predsednika Rodriga Duterteja.

Drama v petek zvečer

Pri švedskem časniku Sweden's Aftonbladet so sicer naredili pregled najbolj dramatičnih petkovih dogodkov. V središču Stockholma se je protestno zažgal moški (hujše opekline), priljubljeni pevec Owe Thornqvist je imel tehnične težave na vaji pred nastopom, v delovni nesreči je umrl moški, na severu države so zaprli nekaj regionalnih cest zaradi slabega vremena, po Stockholmu je policija lovila pijanega voznika.

Preveč sprejetih migrantov

Švedski mediji nikakor ne zanikajo, da je v letu 2015 v državo vstopilo preveč migrantov. Tudi zato so oblasti zaostrile možnosti za pridobitev pravice do azila in s finančnimi spodbudami prepričala več migrantov o vrnitvi v njihove domovine.

Švedske oblasti tudi podrobno spremljajo džihadiste, ki so se borili v Siriji in Iraku v vrstah Islamske države, nato pa so se vrnili na Švedsko. Takšnih posameznikov naj bi bilo na Švedskem okoli 140.