Odpoklic veleposlanika

VIDEO: Tako je izvedla atentat na polbrata severnokorejskega predsednika

G.G.
20. 2. 2017, 07.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zaradi atentata na polbrata severnokorejskega voditelja je Malezija odpoklicala veleposlanika iz Severne Koreje. Medtem so na spletu objavili posnetek nadzornih kamer, na katerem je ujet trenutek, ko je bil Kim Džong Nam zastrupljen.

Profimedia
Obkrožena je domnevna atentatorka.

Profimedia
Kim Džong Nam

Incident se je zgodil pred tednom dni na letališču v Kuala Lumpurju. Zdaj že prijeta Indonezijka Siti Aišah naj bi 46-letnemu Kim Džong Namu, ki je čakal na let v Macao, v obraz razpršila strup. Mislila naj bi, da gre za televizijsko potegavščino, skrito kamero in da torej nima v rokah strupa, temveč le vodo. Kakorkoli, malezijske oblasti so doslej aretirale dve ženski, že omenjeno Indonezijko in Vietnamko, ter enega moškega. Iščejo pa še štiri severnokorejske državljane.

Kdo stoji za atentatom?

Južnokorejske oblasti so hitro s prstom pokazale na severne »brate«, na režim v Pjongjangu. Čeprav je bil Kim Džong Nam v preteklosti kritičen do vodstva dinastije Kim, v zadnjih letih ni bil nevaren polbratu. Živel je odmaknjeno v kitajskem Macau, mediji pa so le občasno poročali o njegovih preteklih dejanjih, predvsem o njegovem obisku Disneylanda v Tokiu, s katerim je prišel v nemilost očeta Kim Džong Ila.

Spor glede obdukcije

Severnokorejsko vodstvo je v petek zahtevalo, da Malezija izroči truplo pokojnega Kima. Obdukcijo so želeli opraviti v Pjongjangu. Malezijske oblasti so njihovo zahtevo zavrnile in Pjongjang jih je takoj obtožil, da nekaj prikrivajo. Neumnost, so dejali v Kuala Lumpurju, sami da bodo opravili obdukcijo in jim sporočili rezultate. Ne zaupamo vam, pravijo danes v Pjongjangu in ponavljajo zahtevo, da sami opravijo obdukcijo.

Profimedia
Kim Džong-nam.