Ličinka nočnega metulja

Sredozemlju se bliža gosenica, ki že pustoši po Afriki

S.R.
6. 2. 2017, 20.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Znanstveniki, ki proučujejo škodljivo gosenico Spodoptera frugiperda, pravijo, da se ta v celinskem delu Afrike širi z veliko hitrostjo, v tropske predele Azije in v Sredozemlje pa bi se lahko razširila v naslednjih nekaj letih.

Profimedia
Čeprav v glavnem napada koruzo, se prehranjuje tudi z več kot sto drugimi rastlinami.

Znanstveniki pri Mednarodnem centru za kmetijstvo in biološke znanosti (CABI), s sedežem v Združenem kraljestvu, so v danes objavljeni raziskavi navedli, da se bo ta škodljivec, ki je bolj značilen za obe Ameriki, v naslednjih letih razširil na vsa afriška območja z ustreznim habitatom.

»Prvič je bilo dokazano, da sta obe vrsti prisotni v celinskem delu Afrike. Glede na to, da so o gosenici poročali tudi v Nigeriji, Togu in Beninu, kaže, da se širi izjemno hitro,« pravi vodilni znanstvenik v centru CABI Matthew Cook

Gosenica uničuje zlasti mlade rastline koruze, pri čemer napada njihova rastišča in se zarije v koruzne storže. Koruzo lahko povsem opustoši in s tem ogrozi varnost preskrbe s hrano v velikem delu afriške celine, saj je tam eden od osnovnih kmetijskih pridelkov.

Domnevno naj bi se že razširila v Zambiji, Zimbabveju, Malaviju in Južni Afriki, pri Organizaciji Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo pa so prejšnji teden navedli, da se je razširila tudi v Namibiji in Mozambiku.

Pri centru CABI so našli tudi dokaze o dveh vrstah tega škodljivca v Gani, zdaj pa si prizadevajo razumeti, kako se širi in kako ga bi lahko kmetje na okolju prijazen način zatirali.

Čeprav v glavnem napada koruzo, se prehranjuje tudi z več kot sto drugimi rastlinami, veliko škodo pa povzroči tudi na pridelkih, kot so riž, sladkorni trs, zelje, pesa in soja.

Cook opozarja, da lahko kmetom povzroči ogromno škode, in dodaja, da so potrebni nujni ukrepi za pomoč pri odkrivanju najboljše strategije za zatiranje tega škodljivca