Šokantni statistični podatki

Otroke zlorabljalo kar 7 odstotkov katoliških duhovnikov

S.R.
6. 2. 2017, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Rezultati obsežne preiskave spolnih zlorab v katoliški cerkvi v Avstraliji kažejo, da je med letoma 1950 in 2010 pri spolni zlorabi otrok sodelovalo sedem odstotkov duhovnikov.

Profimedia
Pri deklicah je bila povprečna starost žrtev 10,5 leta, pri fantih pa 11,5 leta.

Avstralska Kraljeva komisija za preiskavo spolnih zlorab otrok od leta 2013 preiskuje, kako so se Katoliška cerkev in druge ustanove v zadnjih šestih desetletjih odzivale na obtožbe o spolnih zlorabah otrok.

Komisija preiskuje tudi zlorabe v neverskih organizacijah. 

Pri komisiji so že v preteklosti poročali o grozljivih pričevanjih številnih ljudi, ki so jih domnevno zlorabili pripadniki duhovščine, vendar je bila celotna razsežnost problema razkrita šele danes, ko je komisija objavila zbrane statistične podatke.

Preiskovalci so ugotovili, da je med letoma 1980 in 2015 spolno zlorabo prijavilo 4.444 ljudi v več kot tisoč katoliških ustanovah v Avstraliji, je dejal sodelavec komisije Gail Furness, pri čemer je dodal, da je bila povprečna starost žrtev pri deklicah 10,5 leta in 11,5 leta pri fantih. Dejal je še, da je bilo skupno med letoma 1950 in 2010 v Avstraliji spolne zlorabe otrok obtoženih 7 odstotkov duhovnikov. V enem od cerkvenih redov je bilo obtoženih celo več kot 40 odstotkov pripadnikov duhovščine.

Ena od žrtev naj bi dejala, da jo je v učilnici zlorabil učitelj iz Kristusove cerkve bratov, pri čemer je ostalim učencem ukazal, naj gledajo stran. V še enem primeru je komisija odkrila obtožbo, da je duhovnik deklici grozil z nožem ter da so morali otroci na kolenih klečati med njegovimi nogami.

Profimedia
Kardinal George Pell

Francis Sullivan, izvršni direktor sveta Truth, Justice and Healing Council, odgovornega za odziv na preiskavo, je dejal, da podatki odražajo »hud neuspeh« Cerkve v prizadevanjih za zaščito otrok. »Številke so pretresljive, tragične in neopravičljive. Kot katoličani lahko samo sramotno povesimo glavo,« je Sullivan v solzah dejal komisiji.

Dogajanje so pozorno spremljali tudi v Vatikanu. V zvezi z odzivom cerkvenih organov na obtožbe so zaslišali kardinala Georgea Pella, nekdaj najvišjega predstavnika Katoliške cerkve v Avstraliji, zdaj pa finančnega svetovalca papeža Frančiška. V naslednjih nekaj tednih bodo zaslišali še druge visoke predstavnike te cerkve, komisija pa bo končno poročilo predvidoma objavila konec tega leta.