Spet bo hodila

Lana dobila najlepše darilo za rojstni dan

Gabrijel Toplak
6. 2. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Okrevanje poteka po pričakovanjih, a vseeno so morali zaradi zapletov, ki so nastali po operaciji, podaljšati bivanje na Floridi.

osebni arhiv
Marjan Beranič: "Večkrat mi je rekla, da bi želela stopiti na noge."

Zavarovalnica

Odobrila je enega spremljevalca, vrnila jim bo potne stroške za letalo, javne prevoze do letališča doma in v tujini ter zdravstvene ustanove.

Osemletna Lana Beranič iz Maribora po večurni operaciji stopal na inštitutu Paley v medicinskem centru St. Mary na Floridi v začetku letošnjega leta uspešno okreva. Po mesecu dni ležanja, ko je morala imeti noge ves čas v vodoravnem položaju, ne da bi nanje stopila, pa tudi številnih terapij ameriški zdravniki njenemu očetu Marjanu in sestri Tamari, ki ju spremljata, omenjajo, da bi lahko poskusila hoditi. »Če se bo to res zgodilo, lahko počasi že tudi razmišljamo o vrnitvi domov,« je za Svet24 onkraj velike luže sporočil Marjan.

Dan D

Lana obiskuje 2. razred osnovne šole in je pred operacijo nosila po meri izdelane čevlje številka 40. Tožila je tudi, da jo bolijo prsti na nogah.

»Terapevtka, ki redno dela in obiskuje Lano, je predvidela, da ji terapije zelo koristijo. In še, to nas je vse skupaj najbolj razveselilo, da bi lahko po več tednih ležanja spet stopila na noge. Končno! Tudi Lana nas je večkrat vprašala, kdaj bo lahko spet hodila. Zato zdaj nestrpno čakamo odločitev tukajšnjega zdravnika dr. Drora Paleyja, ki jo je tudi operiral. Čeprav smo morali zaradi zapletov, ki so nastali po operaciji, bivanje na Floridi podaljšati za en mesec, smo precej optimistični in veseli. Vsi namreč pravijo, da Lana okreva po pričakovanjih. Odhod je zdaj predviden 10. marca,« je pred dnevi pojasnil Lanin oče.

osebni arhiv
V ZDA jo poleg očeta spremlja sestra Tamara, ki obvlada angleški jezik.

Torta in plišasta igračka

Lana je nedolgo nazaj imela tudi rojstni dan. »Tega dne nismo kdo ve kako praznovali. Kupil sem ji torto, zaželela si je še enega čisto navadnega plišastega kužka. Sama mi je rekla, da česa drugega ne potrebuje, saj je s to operacijo dobila tisto, kar si je najbolj želela,« je razložil Marjan. Dneve na Floridi sicer Lana dobro prestaja, a je vseeno po očetovih besedah že prisotnega nekaj domotožja. Ni pa ji težko, saj se zaveda, da te terapije, ki jih bo nadaljevala tudi v Sloveniji, pač mora opraviti.