Groza na Kaninu

Eden od poškodovanih se še vedno bori za življenje

pk
6. 2. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nedaleč od kaninske žičnice na italijanski strani se je v soboto okrog poldneva sprožil snežni plaz in zasul skupino turnih smučarjev. Zdaj je znanih več podrobnosti o nesreči in reševanju poškodovanih.

CNSAS FVG
Stekla je usklajena in hitra akcija italijanskih reševalcev.

Smučišče na Nevejskem sedlu, ki se povezuje s kaninskim smučiščem, pozna tudi precej Slovencev, ki tam smučajo, zato je dogodek pretresel tudi našo javnost.

Na Žlebeh (Nevejsko sedlo), ki se stikajo s kaninsko gorsko skupino, se je v soboto usul plaz, ki je grozil osmim Italijanom; vsi naj bi bili doma iz Furlanije. Ti so tu turno smučali, nakar je nadnje zdrvela bela gmota, ki se je v širino raztezala približno dvesto metrov. 

Kot poročajo nekateri italijanski mediji, naj bi eden od smučarjev povedal, da je plaz proti njim drsel v obliki plošče in da je bilo grozljivo videti ta prizor. Niso vedeli, kaj jih čaka. Sicer so menda vsi izkušeni turni smučarji. Mnogi se čudijo, da so se moški odpravili na smuko v teh razmerah, saj so meteorologi že nekaj dni pred nesrečo svarili, da je v gorah povečana nevarnost proženja plazov.

Hudo podhlajen

Šest Italijanov je ostalo nepoškodovanih, saj je plaz splazel mimo njih. Ti so takoj priskočili na pomoč drugima dvema smučarjema, ki sta jo odnesla precej slabše, in takoj poklicali reševalce. Enega od smučarjev, ki sta jo skupila huje, starega 42 let, je plaz delno oplazil in ima poškodovano nogo. Osmega smučarja, starega 41 let, pa je gmota zasula in so ga morali odkopati. Njegovo stanje je bilo zelo resno. Doživel naj bi srčni zastoj, kot posledico hude podhladitve telesa.

CNSAS FVG
Tu se je usul plaz in ogrozil življenja osmih mlajših Italijanov.

Težave helikopterja

Mnogi se sprašujejo, zakaj se je skupina mlajših moških sploh podala na turno smuko, saj so meteorologi podali opozorilo glede nevarnosti proženja snežnih plazov.

Izpod snega so ga potegnili reševalci. Ležal je kar dva metra pod snežno odejo in treba ga je bilo oživljati. Nato so ga s helikopterjem odpeljali v videmsko bolnišnico, kjer pa ta zaradi megle ni mogel pristati. Ponesrečenca je tako odpeljal samo v dolino, moškega pa je tam prevzelo reševalno vozilo in ga odpeljalo v bolnišnico.

Deželna civilna zaščita je ob tej nesreči poudarila, da je stekla zelo usklajena in hitra akcija reševalcev. Izpostavili so tudi vlogo helikopterja civilne zaščite, zaradi katerega so 41-letnika, ki je bil v kritičnem stanju, lahko hitreje, saj čas v tako kritičnih primerih igra ključno vlogo, prepeljali do bolnišnice. Kakšno je njegovo stanje, za zdaj še ni znano.