V tekmi s časom

VIDEO IN FOTO: Pod plazom v Abrucih našli osem preživelih

M.K.
20. 1. 2017, 12.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Reševalci so po več kot 40 urah pod snežnim plazom, ki je v italijanskih Abrucih zasul hotel Rigopiano, našli osem preživelih, poročajo italijanski mediji.

Profimedia
Uničen hotel.

Po poročanju časnika La Repubblica, ki ima na prizorišču svoje poročevalce, so reševalci pod snegom in ruševinami našli osem preživelih. Med njimi naj bi bili dve deklici, dve ženski in trije moški. Gasilci so doslej potrdili šest preživelih, čeprav italijanski mediji poročajo o osmih preživelih osebah.

Med najdenimi sta med drugim 40-letna ženska in deklica, je potrdil namestnik italijanskega notranjega ministra Filippo Bubbico, ki koordinira iskalno akcijo.

Pri tem gre verjetno za šestletno hčer 38-letnega kuharja Giampiera Pareta, ki je kot prvi poslal klic za pomoč, piše APA. Pareta je eden od dveh preživelih, ki sta bila v času nesreče v avtomobilu pred hotelom. Še vedno pa sta med pogrešanimi njegova žena in osemletni sin.

Skupino preživelih so našli v območju hotelske kuhinje, ki ga tone snega niso uspele zdrobiti, kot se je zgodilo z večjim delom štirinadstropne zgradbe. Ruševine hotela prekriva skoraj pet metrov debela snežna gmota.

Serija potresnih sunkov je v sredo sprožila plaz. V hotelu Rigopiano je bilo v času nesreče približno 20 do 22 gostov, sedem ali osem uslužbencev ter neznano število naključnih obiskovalcev. Po poročanju medijev so v četrtek reševalci našli štiri trupla, vendar je kasneje civilna zaščita potrdila le dve žrtvi. Do sedaj so iz ruševin povlekli pet trupel.

Najmanj dva človeka pa sta bila v zunaj hotela, ko je priletel snežni plaz. Oba sta preživela in sta sta se zatekla v avtomobil. 

Profimedia

V trenutku je izgubil vse

Gost hotela Giampiero Pareta je odšel do avtomobila po zdravila. Stal je na parkirišču pred hotelom, ko je naenkrat za seboj zaslišal grozen hrup. Trajalo je le nekaj sekund in hotel se je spremenil v tiho gmoto nanosa snega in podrtih dreves. Stotine ton snega so pridrvele nad hotel Rigopiano. V hotelu pod snegom so ostali Giampetrovi otroka, šestletna Ludovica in osemletni Gianfilippo, ter njegova soproga Adriana, piše Corriere della Sera.

"Preživel sem, ker sem odšel do avtomobila po zdravila za ženo, ki jo je mučil glavobol. Slišal sem hrup in videl, kako je plaz porušil hotel. Zelo malo je manjkalo, da ni odneslo tudi mene. V trenutku sem izgubil vse," je povedal Pareta.

Poleg 38-letnega Perete, ki je po poklicu kuhar in je bil z družino na počitnicah, se je rešil tudi Fabio Salzetta, uslužbenec hotela, ki je bil v trenutku nesreče prav tako zunaj. Reševalce sta potem v mrzli noči skupaj pričakala v prižganem avtomobilu.

Izredno težka in nevarna iskalna akcija

V reševalni akciji sodeluje 135 reševalcev, gre pa za zelo "kompleksno in nevarno iskalno akcijo", je dejal tiskovni predstavnik civilne zaščite Titti Postiglione, vendar je optimističen, da bodo našli še več preživelih.

Smučarski hotel Rigopiano pod goro Gran Sasso je popolnoma uničen in povsem zasut s snegom. Prvi reševalci so hotel zaradi močnega sneženja dosegli šele v četrtek zjutraj.

"Še vedno imamo upanje, da bomo v notranjosti zasutega hotela našli preživele," je včeraj povedal Bubbico v mestu Penne, kjer so postavili bazni tabor reševalne akcije.

Gorskim reševalce in gasilcem, ki si že dva prizadevajo najti preživele, so se danes pridružili tudi vojaki, ki si prizadevajo vzpostaviti cestno povezavo, je še povedal.

V reševalni akciji sodelujejo tudi posebne vojaške ekipe reševalcev, ki so opremljeni z vozili z gosenicami za vožnjo po snegu.
"Manjši plaz je ustvaril sneženi zid, preprečuje dostop do hotela, in zdaj ga poskušamo prebiti," je povedal vojaški major Nicola Cappozolo. "Vse dokler je upanje za preživele, bomo tukaj," je še dodal.

"Reševalni psi so že večkrat naleteli na vonj ljudi, vendar se je treba prekopati skozi 4 do 5 metrov snega in nanosa materiala, preden pridemo do tal," je za italijansko tiskovno agencijo Ansa povedal gorski reševalec Matteo Gasparini.

Video posnetek italijanske policije prikazuje enega od helikopterjev , ki so vključeni v reševanje, medtem, ko je na kraj nesreče pripeljal odeje in zdravnike ter odpeljal preživele v bolnišnico v Pescari.