Ličija nikar na prazen želodec!

Skrivnost smrtonosne bolezni, ki je vsako leto ubila več kot 100 otrok

S.R.
1. 2. 2017, 21.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Znanstveniki so končno pojasnili skrivnost smrtonosne možganske bolezni, za katero na severu Indije vsako leto umre več kot 100 otrok.

Profimedia
Smrtonosni liči.

V regiji Bihar na severu Indije vse od leta 1995 poročajo o otrocih, ki so nenadoma, ponavadi v jutranjih urah, zboleli in začeli doživljati epileptične napade. Pogosto so nato padli v komo, skoraj polovica pa jih je umrla. Bolezen je običajno izbruhnila na sredini maja in nato julija skrivnostno izginila. To sovpada z obdobjem obiranja ličija, ki je glede na novo poročilo tudi glavni krivec za bolezen, za katero znanstvenikom v preteklosti kljub številnim raziskavam ni uspelo ugotoviti vzroka.

Otroci, ki so zboleli, so liči pogosto jedli na prazen želodec. 

V novi študiji so raziskovalci proučili skoraj 400 primerov otrok, ki so za to skrivnostno možgansko boleznijo zboleli leta 2014, rezultate so nato primerjali s približno 100 primeri otrok brez bolezni.

Analiza krvi in likvorja otrok z boleznijo ni pokazala znakov okužbe ali izpostavljenosti pesticidom, so pa ugotovili, da je večina teh otrok malo pred izbruhom bolezni uživala liči. Poleg tega je bilo iz analize urina razvidno, da je bilo dve tretjini obolelih otrok izpostavljenih toksinoma hipoglicin in metilen-ciklopropil-glicin, ki se oba nahajata v semenih tega subtropskega sadeža.

Raziskovalci staršem v tej regiji predlagajo, naj njihovi otroci redno večerjajo in omejijo uživanje ličijev. 

Ker liči uživajo številni po svetu, so raziskovalci domnevali, da je posredi še en dejavnik, in sicer uživanje na prazen želodec, kar so statistično potrdili z analizo prehranjevalnih navad obolelih. Številni od njih so imeli tudi nizke ravni sladkorja v krvi in druge znake težav s presnovo. Znanstveniki tako menijo, da je raven sladkorja v krvi teh otrok upadla, kadar niso večerjali. V tem primeru telo za proizvajanje glukoze običajno začne presnavljati maščobne kisline, vendar sta toksina to presnovo preprečila, kar je privedlo do izjemno nizkih ravni sladkorja v krvi in vnetja možganov. Sočasen pojav obeh dogodkov bi lahko pojasnil, zakaj so na tem območju zboleli le določeni posamezniki.