Padel v nemilost

Razkritje, ki bo Beckhama stalo vsega? Vse samo za viteštvo?

J.P.
6. 2. 2017, 09.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Prostovoljno financirana fundacija mu je po razkritju spornih elektronskih sporočil stopila v bran.

Profimedia
Pri Unicefu so dejali, da so izredno ponosni na delo, ki so ga opravili z Beckhamom.

Njegovi predstavniki trdijo, da razkrita elektronska sporočila, ki se tičejo njegovega humanitarnega dela in 'viteških ambicij', »namenoma slikajo netočno sliko« njegovih nazorov.

Skupina Football Leaks je pridobila elektronska sporočila Davida Beckhama (41), francoska spletna stran Mediapart pa jih je objavila. Na kratko: nogometni zvezdnik se naj bi hotel s humanitarnostjo dokopati do viteškega naziva.

Izsiljevanje?

Beckham naj bi bil žrtev izsiljevanja, saj njegovi svetovalci menda niso hoteli izplačati hekerjev, ki so iz njihove športne agencije ukradli nogometaševa elektronska sporočila. Zahtevali naj bi milijon evrov. 41-letnik naj bi tako bil zgolj postranska žrtev.

Vzeto iz konteksta

Vsebina zasebnih zastarelih elektronskih sporočil je zasebna in vzeta iz konteksta, ga branijo njegovi predstavniki. »David Beckham in Unicef skupaj otroke podpirata že več kot 15 let … David in Unicef sta upravičeno ponosna na to, kar sta že in kar še bosta dosegla. Dejstva govorijo zase,« so dejali in navrgli, da je Beckham s svojo fundacijo David Beckham 7 Fund za otroke zbral na milijone evrov, v kar je vložil znatne količine časa in energije. Da osebnih donacij sploh ne omenjajo, vključno z zaslužki v Paris Saint-Germainu.

David Beckham
Fotografija s hčerko Harper (5), da bi omejil škodo.

Viteštvo ali pa nič

Njegova filantropska plat pa je utrpela hud udarec, ko so se pojavila razkrita elektronska sporočila, v katerih je bivši zvezdnik Manchester Uniteda člane komiteja, ki skrbi za častne nazive, označil za »nehvaležne p****«, naslove nižjega ranga pa povsem odpravil: »Če ni viteštvo, od******.«

Iz sporočil je mogoče razbrati tudi, da je od producentov ene od pogovornih oddaj na BBC-ju zahteval, da mu po oddaji uredijo zasebni let, da bi si lahko ogledal sinovo nogometno tekmo.

Branijo ga

Pri Unicefu so dejali, da so izredno ponosni na delo, ki so ga opravili z Beckhamom. Njihov ambasador je postal leta 2005, od takrat pa se je pojavil v številnih odmevnih kampanjah. S svojo fundacijo je deloval v Burkini Faso, Svaziju, Papui Novi Gvineji in Kambodži. »Ne le, da je velikodušno daroval svoj čas, energijo in podporo Unicefovi stvari, David je tudi znatno finančno pomagal,« so še dejali pri Unicefu.

Primer že preiskuje policija.

David Beckham se je po razkritju umaknil v Los Angeles.