Na nogah

VIDEO: Trump pred vsemi branil "morilca" Putina

T.L.
6. 2. 2017, 08.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V televizijskem intervjuju je Trump znova pokazal, kako si želi otoplitve odnosov z ruskim kolegom.

Reuters
Nekateri so že prepričani, da Putin izsiljuje Trumpa, da daje takšne izjave.

Ameriški predsednik Donald Trump se je znova javno poklonil ruskemu kolegu Vladimirju Putinu in ob tem razburil številne Američane - ne glede na njihovo strankarsko pripadnost. V pogovoru za televizijo Fox News je pozval vse, ki imajo Putina za morilca, da še enkrat razmislijo o svoji oceni. Ko ga je voditelj opozoril, da je ruski predsednik Putin morilec, je dejal, da imajo tudi ZDA veliko morilcev. In očitno je imel v mislih vojake, ki so služili pod ameriško zastavo v vojnah na Bližnjem vzhodu.

Medtem ko se je nasilje na vzhodu Ukrajine med ukrajinskimi in proruskimi silami znova okrepilo, je ameriška administracija obljubila, da bo zadržala mednarodne sankcije proti Rusiji. No, v nedeljskem intervjuju za Fox News, pa je Trump znova izrazil željo, da bi otoplil odnose s Putinom. 

Nad ameriške morilce, da bi obranil Putina

"Spoštujem Putina," je dejal. "Spoštujem ga, ampak to ne pomeni, da se bom z njim strinjal," je dodal. "Potrebno je, da imamo dobre odnose z Rusijo; to je boljša možnost od nasprotne. In če nam Rusija pomaga v boju proti Islamski državi ... in proti islamskemu terorizmu po svetu -, kar je velik boj - je to dobro.

Na trditev voditelja, da je Putin "morilec", je Trump pozval Ameriko, naj razmisli o sebi. "Veliko je morilcev, veliko je morilcev. Ali mislite, da je naša država nedolžna?", je voditelju vrnil vprašanje. In ga še ponovil.

"Ne poznam voditeljev držav, ki bi bili morilci," mu je odvrnil Bill O'Reilly. In Trump se je začel hitro zapletati. "Poglejte, kaj smo storili v ... Naredili smo veliko napak. Od začetka sem nasprotoval vojni v Iraku." Voditelj ni popustil in mu je skočil v besedo: "Da, ampak napake so nekaj drugega."

"V redu, ampak veliko ljudi je umrlo. Veliko morilcev je okoli nas, verjemi mi," je dejal Trump in s tem posredno razglasil številne Američane, ki so služili in umrli - tudi v vojni v Iraku - za morilce.

Tudi republikanci na nogah

Vodja senatnih republikancev Mitch McConnell je na televiziji CNN dejal, da je to "velika stvar". Da je Rusija okupirala Krim, vdrla v Ukrajino in se "igrala" z ameriškimi predsedniškimi volitvami. "Mislim, da ni mogoče enačenje med početjem Rusije in kako ZDA." Neposredni kritiki Trumpa se je McConnell sicer izognil.

Podpredsednik ZDA Mike Pence se je potem na televiziji MSNBC in drugih podobno kot velikokrat pred volitvami skušal pretvarjati, da Trump ni rekel kar je rekel, poroča STA. Odločno je zanikal, da bi Trump postavljal moralni enačaj med obe državi. Voditeljica demokratov predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je zahtevala, da se sproži preiskava, s čim Putin izsiljuje Trumpa, da daje takšne izjave.