Srb skozi pekel

Zaradi šale v tajski zapor: Stevardesi rekel le eno napačno besedo!

D. B.
5. 2. 2017, 17.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Srb, ki živi na Dunaju, je spregovoril o tem, kako je zaradi neslane šale pristal v tajskem zaporu.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Bil je navaden dan, 29. september. S prijateljem je prepotoval Turčijo, Južno Afriko in nato prispel na Tajsko. Na koncu svojega potovanja sta se vkrcala na letalo v Surat Thaniju, ki bi ju moralo prepeljati nazaj v Evropo, vendar se je vse obrnilo na glavo.

»Dobila sva sedeže blizu zasilnega izhoda. S stevardeso sva se pogovarjala dvajset minut, vzdušje je bilo sproščeno, šalili smo se in smejali. Pred vzletom je prijela prijateljevo torbo in jo nameravala s tal premestiti v prostor za prtljago nad sedežem, jaz pa sem v šali dejal: 'Previdno s tem, morda je bomba.' Takoj so prišli varnostniki in videl sem, da je hudič odnesel šalo. Sam sem predlagal, da izstopim z letala, saj je kapitan preko zvočnika dejal, da moram izstopiti,« je povedal Srb, ki je želel ostati neimenovan.

Čez nekaj minut je prišla policija in vojska s psi, usposobljenimi za iskanje eksplozivnih sredstev. Medtem ko so preiskovali letalo, so Srba, vklenjenega v lisice, odpeljali na policijsko postajo.

Čez nekaj minut je prišla policija in vojska s psi, usposobljenimi za iskanje eksplozivnih sredstev. Medtem ko so preiskovali letalo, so Srba, vklenjenega v lisice, odpeljali na policijsko postajo.

»To je bila katastrofa, saj mi niso zagotovili prevajalca. Ničesar nisem razumel, ne kaj sem naredil, ne zakaj me obravnavajo. Štiri dni kasneje so me odpeljali pred sodnika, spet brez prevajalca,« je še povedal Srb, ki je bil med tem časom v zaporu, ki lahko sprejme največ 2000 zapornikov, v njem pa jih je bilo 5000.
Prostor, v katerega so ga zaprli, je bil velik približno 50 kvadratnih metrov, v njem pa je bilo 97 ljudmi. Na tleh so ploščice, v istem prostoru so tudi stranišča brez toaletnega papirja.

Ker je bil spoznan za krivega, je moral plačati 1500 evrov kazni, iz zapora pa mu je z varščino v višini 5500 evrov pomagal Srb, ki tam živi že 27 let. Če ne bi bilo Aleksandra Radulovića, pravi, še sam ne ve, kako bi se znašel. Bil je njegov prevajalec, angažiral je odvetnike, ga vodil po sodiščih ter plačal varščino ...

Podobna zgodba se je ponovila 27. januarja, ko je nek drugi Srb, ki je na Tajsko pripotoval kot turist, izgovoril isto besedo, tokrat na letališču v  Phuketu, in vsa zgodba se je ponovila.

»Ljudje tega ne vedo, a s tem na Tajskem ni šale. Če izgovorite »bomba« na letališču, lahko pristanete v zaporu za pet let ter plačate kazen v višini  5000 evrov. Če to izgovorite na letalu, pa celo do 15 let zapora in 15 000 evrov kazni. Drugemu sem 31. janurarja pomagal z varščino in zdaj se bo branil s prostosti, sojenje pa ga še čaka,« je po poročanju Jutranjega lista še povedal  Aleksandar Radulović.