Koga bi?

Janševi v padcu še prvi, Erjavčevi so poskočili

T.L./STA
6. 2. 2017, 08.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

SDS ostaja prva stranka v državi, kaže anketa Dela.

Bobo
Janševa SDS je na prvem mestu, Erjavčevi so tokrat zabeležili največji skok.

Razmerja med parlamentarnimi strankami se v drugi letošnji anketi Dela niso veliko spremenila. Opozicijska SDS je s 13,2-odstotno podporo še vedno vodilna stranka, vendar ji je od decembra tokrat že drugič zaporedoma padla podpora. Na drugi strani je SMC z 10,5 odstotka prav tako dobila malo manj podpore, a še vedno eno večjih v zadnjem letu.

Ker je nekoliko slabši rezultat z 9,4 odstotka dosegla tudi SD, je SMC utrdila svoj položaj na drugem mestu, SD pa na tretjem, kjer pa še vedno ohranja prednost pred ZL. Ta je v mesecu dni dobila precej višjo podporo in ima 8,2-odstotka glasov.

Presenečenje februarskega barometra je po navedbah Dela zagotovo DeSUS, ki je podvojil podporo in s 5,2-odstotno podporo prehitel NSi (4,9 odstotka) na petem mestu.

V tokratni anketi je značilno tudi, da so nekatere zunajparlamentarne stranke dosegle večjo podporo kot običajno. To se pozna pri SNS in PS, ki imata 2,5-odstotno podporo, blizu jima je SLS z 2,3 odstotka, povsem pa se jim je približalo tudi Gibanje za otroke in družino z 2,1 odstotka podpore.

Februarja je vlada imela manjšo podporo kot januarja, pri čemer se s srednjo oceno 2,55 približuje povprečju v lanskem letu 2016. Podobno je pri ocenjevanju državnega zbora, ki ima oceno 2,51.

Spletno in telefonsko anketo je za uredništvo Dela med 30. januarjem in 3. februarjem na reprezentativnem vzorcu 1000 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.