Zemljino magnetno polje

Zamenjala se bosta severni in južni pol

B.K.
31. 1. 2017, 12.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Znanstveniki opozarjajo, da bi se lahko kmalu obrnila magnetna pola na našem planetu. Kaj to pomeni za nas?

Profimedia
Skozi zgodovino Zemlje se je magnetni pol obrnil več stokrat.

Naš planet obkroža nevidno magnetno polje, ki nas, z odbijanjem nabitih delcev, ščiti pred nevarnim solarnim sevanjem. A magnetno polje ni konstantno in nespremenljivo, ampak se nenehno spreminja in obrača. Skozi zgodovino Zemlje se je magnetni pol obrnil več stokrat.

Kaj je obrat magnetskega polja?

Geomagnetski obrati niso redni, a se po navadi zgodijo nekajkrat v milijon letih. Zadnji popoln obrat se je zgodil pred 780.000 leti, zadnji začasni pa pred 41.000 leti. Slednji je trajal manj kot 1000 let, dejanska sprememba magnetne polarnosti pa je trajala približno 250 let.

Med obratom Zemljino magnetno polje ne bo popolnoma izginilo. Najverjetneje bo šibkejše in bolj kompleksno oblikovano. Magnetni poli se lahko iz severnega in južnega Zemljinega pola prestavijo na ekvator, ali pa se bo formiralo več sočasnih 'severnih' in 'južnih' polov.

Facebook

Nevarnost za življenje?

Sprememba v magnetnem polju bo le-tega oslabila, kar pomeni, da bo Zemljina površina bolj izpostavljena solarnemu sevanju. To bi lahko imelo uničujoče posledice za satelite, letala in elektronsko infrastrukturo po vsej Zemlji.

Kar se tiče življenja na planetu pa je zgodba bolj zapletena. Ker ljudi ob prejšnjem magnetnem obratu na Zemlji še ni bilo, ne moremo natančno vedeti kakšne bodo posledice na življenje. Nekateri strokovnjaki trdijo, da obrat spremljajo kataklizmični dogodki po celem svetu, kot je denimo intenzivno bruhanje vulkanov, a trdnih dokazov za to ni. Zelo možno je, da nam bo v primeru obrata največ težav povzročala nedelujoča elektronika.

Težave bi lahko sicer imele ostale živalske vrste, predvsem tiste, ki uporabljajo magnetno polje za orientacijo. Čeprav dokazov o vplivih obrata tudi tukaj ni, znanstveniki menijo, da bi lahko imele težave tiste živali, ki potujejo na daljše razdalje.

Pozitivna sprememba v času obrata pa bo definitivno bolj pogost nebesni pojav, ki ga imenujemo severni sij ali aurora. Ta se sedaj pojavlja le na nebu blizu polov, v času magnetnega obrata pa bi se lahko aurora pojavljala tudi na nebu blizu ekvatorja.

Profimedia
Za obrat magnetnega pola so odgovorne spremembe v Zemljinem jedru.

Kdaj natanko se bo obrat zgodil?

Znanstveniki menijo, da smo tik pred takšnim obratom, saj bi se glede na povprečje ta že moral zgoditi. A na magnetno polje vpliva kompleksno dogajanje v Zemljini sredici, kjer se pretaka stopljena kovina. Ker vemo o sredici izjemno malo, ne moremo natančno napovedati obrata. Znanstveniki zato opozarjajo, da se lahko zgodi že zelo kmalu lahko pa tudi šele čez nekaj tisoč let – doba dolga za ljudi, a kratka za planet.