Trije v 10 dneh

Za las nas je zgrešil neopažen asteroid

B.K.
31. 1. 2017, 09.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V ponedeljek je Zemljo za las zgrešil asteroid v velikosti avtomobila. Prejšnji teden nas je zgrešil vesoljski kamen v velikosti hiše, še nekaj dni pred tem pa takšen v velikosti kita orke.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vse tri asteroide so opazili šele tik preden so dosegli njihovo najbližjo točko našemu planetu. Zadnji je Zemljo obšel na dobrih 50.000 kilometrih razdalje, prvi pa le na dobrih 26.000. Za primerjavo, Luna ni našemu domačemu planetu nikoli bližje od 360.000 kilometrov.

»Večji kot so, lažje jih je opaziti,« je za ruski portal Sputnik dejal Antonio Paris iz Muzeja znanosti in industrije na Floridi. »Majhni [asteroidi] so tisti, ki jih ne najdemo. Ko pa jih, je že prepozno.«

Trenutno lahko torej zaznamo asteroide, ki bi lahko resno ogrozili življenje na Zemlji, a strokovnjaki opozarjajo, da obstaja še približno milijon manjših asteroidov, ki jih ne moremo pravočasno zaznati. Ti sicer ne morejo v celoti uničiti življenja na Zemlji, bi pa lahko iz obličja planeta izbrisali kakšno mesto ali uničili svetovno ekonomijo.

Zadnji večji asteroid, ki je padel na Zemljo, je leta 2013 pristal v ruskem gozdu v bližini mesta Čeljabinsk. Meteor premera 20 metrov je razneslo še v zraku. Smrtnih žrtev ni bilo, ranjenih je bilo 1491 ljudi.