Mrzla zima

Najhladnejši januar v zadnjih 30 letih, a prihaja otoplitev

M.K.
31. 1. 2017, 09.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pričakovanja meteorologov, ki so napovedali, da bo letošnji januar za okoli tri stopinje Celzija hladnejši od povprečja zadnjih 30 let, so se uresničila.

Profimedia
Po zelo mrzlem januarju zdaj vendarle prihaja otoplitev.

Kot je nam je potrdil dežurni meteorologi na Arsu Andrej Velkavrh, je letošnji januar za okoli tri stopinje Celzija hladnejši od povprečja zadnjih 30 let. V Ljubljani je hladnejši za 3,5, v Celju za 5 in v Mariboru za 4,5 stopinj Celzija. Na Primorskem za 2,5 stopinji Celzija. 

Zaradi mraza se je obdržala tudi ledena skorja na nekaterih jezerih in stoječih vodah. 

A pred nami je že otoplitev. "Do sredine naslednjega tedna je videti, da bo bolj južno vreme s precej oblačnosti in z občasnimi padavina, čeprav padavin ne bo veliko. Zaenkrat ni videti, da bi se temperature spuščale pod ledišče. Morda čez noč na severu in severovzhodu, če se bo razjasnilo, drugače pa ne. Skratka, pred nami je malce južno vreme," je povedal Velkavrh.

"V četrtek in petek se bo lahko segrelo tudi do 10 stopinj, ker bo veter razpihoval hladen zrak. Dokler je na tleh sneg in je globoko zamrznjeno, se ob odsotnosti vetra zrak sproti ohlaja od tal. Če pa je veter, ki sproti odstranjuje ta hladen zrak, pa je temperatura zraka pri tleh bolj podobna temperaturi zračne mase, ki je nad nami. Tako bo zlasti v četrtek in petek, ki bosta bolj vetrovna, razmeroma kar toplo za ta letni čas," je vremensko dogajanje v naslednjih dneh pojasnil Velkavrh.

Oblačno, več padavin bo v zahodnih krajih

Danes bo oblačno, ponekod na Primorskem tudi megleno. Predvsem v zahodni in deloma južni ter osrednji Sloveniji bodo padavine, več jih bo v zahodnih krajih. Meja sneženja se bo dvigala in bo popoldne med 700 in 1000 metrov nad morjem, le na območju Julijskih Alp bo lahko nižje, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Zaradi mrzlih tal bo predvsem dopoldne krajevno nastajala poledica. Proti poldnevu bo tudi ponekod po nižinah zapihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 6, ob morju okoli 8 stopinj Celzija. Zvečer in ponoči se bodo padavine prehodno razširile proti vzhodu, do jutri zjutraj pa bodo, razen na jugozahodu, že ponehale. Jugozahodnik bo ponehal.

Jutri bo oblačno, le ponekod na severu bo občasno lahko kakšen sončni žarek. Predvsem v južni polovici Slovenije bodo občasno manjše padavine, nekoliko več jih bo le na jugozahodu. Meja sneženja bo med 800 in 1300 metrov nad morjem. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 4, v severni Sloveniji do okoli -2, ob morju 6, najvišje dnevne od 3 do 8, ob morju pa še kakšno stopinjo več.

Obeti: V četrtek bo oblačno, kakšen sončni žarek bo možen na severovzhodu. Spet bo zapihal jugozahodnik. V zahodni in deloma južni Sloveniji bodo občasno manjše padavine, ki se bodo popoldne ali zvečer okrepile in se prehodno lahko občasno pojavljale tudi proti osrednji Sloveniji. Drugod bo večinoma suho. Tudi v petek bo večinoma oblačno, padavine v zahodnih in južnih krajih bodo čez dan oslabele in marsikje tudi ponehale. Na severovzhodu se bo oblačnost lahko prehodno trgala. Še bo pihal jugozahodnik.

Vremenska slika: Nad Nemčijo je nastal majhen in plitev ciklon. Oslabljena vremenska fronta se od severozahoda bliža Alpam. Pred njo doteka od zahoda nad naše kraje nekoliko toplejši in vlažen zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes bo večinoma oblačno, v krajih severno od nas sprva še deloma jasno. Predvsem v krajih južno in zahodno od nas se bodo pojavljale padavine, po nižinah bo večinoma deževalo. V Kvarnerju se bo krepil jugo. Jutri bo v krajih severno od nas zmerno, ponekod občasno pretežno oblačno. Južneje pa bo oblačno, v Istri, Kvarnerju in Gorskem Kotarju ter ponekod v notranjosti Hrvaške bodo padavine, ki bodo izrazitejše na območju Kvarnerja. Jugo bo oslabel.

Biovreme: Vremenski vpliv bo obremenilen, občutljivi ljudje bodo imeli z vremenom povezane težave, okrepljeni bodo tudi nekateri bolezenski znaki. Spanje občutljivih ljudi bo moteno.