Migracijska politika

Kanada ponudila zatočišče za tiste, ki so jim ZDA zaprle vrata

M.K./STA
30. 1. 2017, 08.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kanada bo tistim, ki po prepovedi ameriškega predsednika Donalda Trumpa ne smejo vstopiti v ZDA, ponudila začasno prebivališče.

Profimedia
kanadski migracijski minister Ahmed Hussen

To je potrdil kanadski migracijski minister Ahmed Hussen. Minister ni podal podatkov, koliko ljudi bo ameriški ukrep prizadel, zagotovil pa je, da za zdaj kanadske oblasti še niso zabeležile, da kdo ne bi smel v državo.

"Naj zagotovim tistim, ki bodo imeli prepoved vstopa v ZDA, da bom uporabil vsa ministrska pooblastila, da jim zagotovim začasno prebivališče, če bo treba. Tako kot smo to počeli že v preteklosti," je na novinarski konferenci obljubil Hussen.

V Kanadi so po podatkih vlade med novembrom 2015 in januarjem 2017 sprejeli 39.670 sirskih beguncev. Od leta 2011 tam sicer beležijo, da je vsak peti Kanadčan rojen v tujini.

Trump je v petek ukazal 90-dnevno prepoved vstopa državljanom sedmih muslimanskih držav, prepoved vstopa beguncem za 120 dni in popolno prepoved vstopa beguncem iz Sirije.

Hussen, sicer rojen v Somaliji, je dejal, da je Trumpova administracija dala zagotovila, da ameriška prepoved na Kanadčane z dvojnim državljanstvom ne bo vplivala. Ljudje iz sedmih muslimanskih držav z veljavnim kanadskim stalnim prebivališčem lahko vstopajo v ZDA, je dodal.

Hussen je zagotovil, da bo Kanada še naprej sledila imigracijski politiki, osnovani na "sočutju", hkrati pa bo ščitila svoje državljane. "Pozdravljamo tiste, ki bežijo pred preganjanjem, terorjem in vojno," je povedal.

Preberite tudi: Kriterij prepovedi: države, v katerih posluje Trump, niso nevarne, Umikajo se in spreminjajo število ljudi, ki jih je ukrep prizadel, Trumpov prvi poraz: sodišče zamrznilo del njegove prepovedi vstopa za begunce.

Voditelji skupine kanadskih tehnoloških podjetij so kanadsko vlado pozvali, naj zagotovijo vize za začasne prebivalce v Kanadi. "Kanadska tehnološka podjetja razumejo moč vključevanja in raznolikosti misli in da talenti ter znanje ne poznajo meja," so zapisali v odprtem pismu.

Hussen je o predlogu dejal, da bodo preučili položaj in ga spremljali, hkrati pa dodal, da vlada o tem ni sprejela še nobene odločitve.

Kanadska opozicijska Nova demokratska stranka je v nedeljo pozvala k izredni seji v parlamentu, na kateri bi govorili o Trumpovi prepovedi. V stranki menijo, da bo imela prepoved "katastrofalne posledice".