Med večerno molitvijo

VIDEO IN FOTO: Vdrla sta v mošejo in streljala na vernike

M.K./STA
30. 1. 2017, 07.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Strelski napad na mošejo v predmestju kanadskega mesta Quebec v istoimenski provinci je v nedeljo zvečer v času molitve po najnovejših podatkih policije zahteval šest življenj, osem ljudi je bilo ranjenih.

Reuters
Policija je oba napadalca aretirala.

Kanadski premier Justin Trudeau je poudaril, da gre za teroristični napad na muslimane.

Napad se je po poročanju kanadskih medijev zgodil okoli 20. ure v nedeljo zvečer po krajevnem času oziroma davi okoli 2. ure po srednjeevropskem času v predmestju Quebeca Ste-Foy severno od Montreala.

Policija je oba napadalca aretirala, imeni napadalcev pa še niso objavili, saj se preiskava še nadaljuje in morda je vpletenih več oseb.

Do napada je, po poročanju kanadskih medijev prišlo okrog 20. ure v nedeljo zvečer po krajevnem času oziroma okrog druge ure zjutraj v ponedeljek po srednjeevropskem času v predmestju Quebeca Ste-Foy severno od Montreala.

Morilca pokrita s smučarskimi maskami sta vdrla v mošejo v času večernih molitev in odprla ogenj.

Po najnovejših podatkih policije sta ubila šest ljudi, osem pa ranila. Predsednik Islamskega kulturnega centra mesta Quebec Mohamed Yangui je sprva sporočil, da je napad zahteval pet smrtnih žrtev.

Isto mošejo so nestrpneži lani onečastili s svinjsko glavo pred vrati in napisom "dober tek".

Kanadski premier Trudeau je preko twitterja sporočil, da Kanada žaluje za žrtvami strahopetnega napada na mošejo. Kasneje je v sporočilu za javnost zapisal, da gre za teroristični napad na muslimane. Ob tem je poudaril, da sta raznolikost in strpnost do drugih ver dobra stran Kanade. "Kanadski muslimani so pomemben del naše narodne identitete," je še zapisal.

Premier province Quebec Philippe Couillard je po napadu pozval k ukrepanju proti vsakršnemu nasilju ter k solidarnosti z muslimani.

Podoben izraz podpore je dal tudi newyorški župan Bill de Blasio, ki je v nedeljo skupaj z več tisoč meščani protestiral proti predsedniku Donaldu Trumpu zaradi prepovedi vstopa sirskim beguncem in državljanom sedmih muslimanskih držav v ZDA.

Poglejte video, ki je bil posnet neposredno po napadu v mošeji in ga je na svojem facebook profilu objavil Islamski kulturni center v Quebecu.