Volitve

Izbrali kandidata, ki je za univerzalni temeljni dohodek

T.L./STA
29. 1. 2017, 22.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Francoska levica za predsedniškega kandidata izbrala Benoita Hamona.

Profimedia
Hamon predstavlja levo krilo francoskih socialistov in med drugim zagovarja uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka v višini 750 evrov mesečno.

Nekdanji francoski minister za izobraževanje Benoit Hamon bo kandidat francoske levice na aprilskih predsedniških volitvah. V drugem krogu primarnih volitev je prepričljivo premagal nekdanjega premiera Manuela Vallsa, po delnih podatkih je dobil okoli 58 odstotkov glasov, Valls pa 42.

49-letnim Hamon predstavlja levo krilo francoskih socialistov in med drugim zagovarja uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka v višini 750 evrov mesečno, medtem ko 54-letni Valls trdi, da bi takšen ukrep nujno terjal zvišanje davkov, in je svojega protikandidata na televizijskem soočenju ta teden označil za sanjača.

Javnomnenjske raziskave sicer kandidatu levice ne napovedujejo preboja v drugi krog predsedniških volitev. Možnosti za uvrstitev vanj ima poleg kandidata zmerne desnice Francoisa Fillona in kandidatke skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen še nekdanji socialistični gospodarski minister Emmanuel Macron.

Macron, ki je lani spomladi zapustil vlado, bo kandidiral kot neodvisen kandidat, po pričakovanjih pa naj bi pobral precej glasov volivcev levice.

Francoski socialistični predsednik Francois Hollande se zaradi rekordno nizke priljubljenosti v javnosti ni odločil za vnovično kandidaturo na predsedniških volitvah, čeprav mu ustava omogoča, da bi se potegoval še za en petletni mandat.