Žvižgač

Snowden bo v Rusiji lahko ostal še nekaj let

B.K./STA
18. 1. 2017, 12.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Rusija je Snowdnu znova podaljšala dovoljenje za bivanje. Tokrat za dve leti.

Profimedia
Edward Snowden

Nekdanji sodelavec ameriške obveščevalne agencije NSA Edward Snowden bo lahko v Rusiji ostal še vsaj dve leti, je v sporočilu na facebooku zapisala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Novico je Zaharova objavila nekaj ur po odločitvi odhajajočega ameriškega predsednika Baracka Obame, da bo delno pomilostil žvižgačko Chelsea Manning, ki je Wikileaksu predala obsežno gradivo zaupnih diplomatskih depeš in drugih zaupnih dokumentov.

Zaporno kazen ji je znižal s 35 na sedem let. Snowden, ki ga Obama ni uvrstil na seznam pomiloščenih, je predsednikovo dejanje pozdravil: »Naj bo rečeno tukaj in iskreno z dobrimi mislimi: Hvala, Obama,« je na twitterju komentiral pomilostitev Manningove.

Snowden, ki je medijem razkril podatke o razsežnosti prisluškovanja NSA, v Rusiji živi že od leta 2013. Najprej je dobil enoletno dovoljenje za bivanje, ki pa so mu ga že večkrat podaljšali. Snowdna ZDA obtožujejo vohunjenja in kraje državnih skrivnosti, zaradi česar mu grozi do 30 let zaporne kazni.