Slovenija

Slovenija bo v ZDA »izvažala« pravice. In obratno

J.P.
18. 1. 2017, 10.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sporazum bo državljanom obeh držav olajšal dostop do uveljavljanja pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter bolje zaščitil njihove osebne podatke.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
Ameriški veleposlanik Brent R. Hartley in ministrica Anja Kopač Mrak

Sporazum sta na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti podpisala ministrica dr. Anja Kopač Mrak in veleposlanik Združenih držav Amerike v Sloveniji Brent R. Hartley.

»Sporazum med državama bo osebam, ki so v pokojninskem in invalidskem zavarovanju, omogočil seštevanje zavarovalnih dob, pridobljenih po nacionalnih predpisih za pridobitev pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Za pridobitev pravic v ZDA bo moral zavarovanec dopolniti vsaj 18 mesecev zavarovanja, da se mu bo v okviru pogojev za pridobitev pravice do pokojnine, upoštevala tudi doba, dopolnjena v Sloveniji. Omenjeno obdobje je izrazito krajše od polnih 10 let zavarovanja, ki jih je zavarovanec moral do zdaj izpolniti v ZDA pred sprejemom tega sporazuma, če je iz ameriškega sistema želel pridobiti pokojnino,« so sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. »Pokojnina se bo nato odmerila v višini, ki je v sorazmerju z dopolnjenimi zavarovalnimi dobami, kar pomeni, da bo vsaka pogodbenica plačala tak delež pokojnine, ki ustreza dejanski dobi, dopolnjeni v okviru njenega sistema socialne varnosti,« so še zapisali.

Zelo pomembno z razvojnega vidika

S tem se bodo v Slovenijo lažje vrnili številni, ki so nekaj let delali v ZDA, ne bi pa želeli izgubiti pravic iz socialnega zavarovanja, ki so jih pridobili tam. Med temi delavci je visok odstotek mladih, ki so visoko usposobljeni, zato je za Slovenijo z vidika njenega razvoja to še toliko bolj pomembno. Sporazum bo zagotovil tudi neprekinjenost zavarovalne dobe v eni pogodbenici v času, ko ti začasno delajo v drugi pogodbenici, s čimer bo odpadla tudi obveznost dvojnega plačila prispevkov.

Iz ene države v drugo

S sporazumom je urejen tudi »izvoz« pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja iz ene države v drugo. To pomeni, da bo lahko upokojenec, upokojen v eni državi, neomejeno prejemal pokojnino tudi v drugi.