Besede predsednika Kosova

Tako kot so si Rusi prisvojili Krim, bi si Srbi Kosovo

J.P.
18. 1. 2017, 09.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kosovski voditelj se boji, da si Srbija skuša priključiti del njegove države.

Profimedia
Vlak je obstal na meji.

Podobno, kot si je Rusija leta 2014 prisvojila ukrajinski Krim.

Sosedi sta se zapletli v besedno vojno. Potem ko je srbski predsednik Tomislav Nikolić oznanil, da so Srbi pripravljeni, da na Kosovo pošljejo svojo vojsko, se je oglasil še kosovski predsednik Hashim Thaci. Dejal je, da Srbijo skomina po severnem delu njegove države.

Reuters
Predsednik Kosova Hashim Thaci je dejal, da je vlak bil provokacija, s katero si je Srbija hotela ustvariti priložnost za vojaško posredovanje.

Incident z vlakom

V soboto dopoldne je proti Kosovski Mitrovici iz Srbije po 18 letih odpeljal vlak. Mesta na severu Kosova, v katerem živijo pretežno Srbi, ni dosegel. Bil je namreč odet v srbske nacionalne barve in polepljen z napisom Kosova je Srbija, v njem pa ni manjkalo srbske nacionalne ikonografije. Kosovske oblasti so vlak na meji ustavile in tja poslale posebne enote z oklepniki. Vlak se je tako zvečer odpeljal nazaj proti Beogradu, srbske oblasti pa so za potnike, ki so bili namenjeni v Kosovsko Mitrovico, organizirale avtobusni prevoz.

Krimski model

Thaci je dejal, da je vlak bil provokacija, s katero si je Srbija hotela ustvariti priložnost za vojaško posredovanje in posledično priključitev severnih predelov Kosova, kjer živi približno 50.000 Srbov. Ti zavračajo tujo oblast. »Srbija je hotela z vlakom, ki ji ga je podarila Rusija, odrezati severni del Kosova in si ga nato prisvojiti. To je krimski model,« je dejal Thaci.