Zaslužkarji

Prek youtuba zaslužili več kot 70 milijonov

uk
9. 12. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na slavni lestvici najbolje plačanih oseb na spletni strani YouTube je deset ljudi, ki so skupaj zaslužili ogromne vsote denarja, pri tem pa tudi zasloveli.

Profimedia
Pustili vse in sledili svojim sanjam, zdaj pa se kopajo v denarju.

Leto 2016 se nezadržno bliža koncu in na plan prihajajo tudi marsikateri podatki o največjih zaslužkarjih v letošnjem letu. Revija Forbes je objavila seznam tako imenovanih youtube milijonarjev. Gre za osebe, ki so obogatele izključno z videi, ki so jih tekom letošnjega leta objavile na priljubljeni spletni strani za izmenjavo videoposnetkov. Tudi letos so na seznamu nekatera znana imena, ki so se na lestvico uvrščala že prej, nekaj pa je tudi novih. Tako so se med desetimi največjimi zaslužkarji na youtubu znašli igralca videoiger, komedijanti in celo aktivisti.

Nekaj posebnega

Najbolj gledani so videi, ki gledalcem ponujajo nekaj posebnega, nekaj, česar še niso videli in od česar lahko tudi nekaj odnesejo. Zato morajo biti ustvarjalci izjemno kreativni.

Nesporni »igralski« prvak

Na prvem mestu je 27-letni švedski igralec videoiger Felix Arvid Ulf Kjellberg, ki sicer objavlja pod imenom PewDiePie. Felix igra videoigre in nato posnetke z zabavnimi komentarji objavlja na youtubu. Ima kar 94,756.391 sledilcev, ki so mu samo letos prinesli 15 milijonov dolarjev. Felix je že drugo leto zapored na prvem mestu po zaslužku na youtubu. Na drugem mestu je Roman Atwood, ki je letos zaslužil približno osem milijonov dolarjev. Roman je tako imenovani spletni šaljivec, ki se preživlja z raznimi praktičnimi šalami, ki jih objavlja na spletu. Ima več kot deset milijonov sledilcev. Zaslovel je s kruto šalo, v kateri je prepričal svojo punco, da je ubil njunega triletnega sina. Komedijantka Lily Singh, ki je na tretjem mestu, je imela neverjetnih 1,3 milijarde ogledov, kar ji je na račun prineslo 7,5 milijona dolarjev. Kanadčanka je s svojimi videi začela sicer kot neke vrste svetovalka za mlade, a je vse skupaj preraslo v komičen šov.

Smosh

Komplicirana matematika Izplačevanje denarja je pri YouTubu precej zapleteno in ni vezano le na število ogledov, ampak tudi na to, kako privlačna je vsebina za oglaševalce.

Komedijanta Ian Andrew Hecox in Daniel Anthony Padilla sta ustvarila komični duo z imenom Smosh, ki je letos zaslužil sedem milijonov dolarjev. Smosh se norčuje iz znanih šovov in serij, kot je denimo Masterchef. Na petem mestu je s šestimi milijoni pristal Tyler Oakley, ki se je na seznamu znašel prvič. Tyler je aktivist za pravice homoseksualcev, v svojih videih pa je opravil celo intervjuje s Hillary Clinton in Michelle Obama. Prav tako se je na peto mesto uvrstila Rosanna Pansino, ki je zaslužila enako vsoto kot Tyler. Rosanna je posnela izjemno uspešne kuharske videe s skupnim naslovom Nerdy Nummies. Njena kuhinja je navdahnjena s fantazijskimi in znanstvenofantastičnimi motivi. Na sedmem mestu je Markiplier, ki podobno kot PewDiePie komentira med igranjem videoiger. Markiplier, njegovo pravo ime je Mark Fischbach, je letos zaslužil 5,5 milijona dolarjev.

German Garmendia

Na sedmem mestu je, ob Markiplierju, tudi čilski komedijant German Garmendia, ki je prav tako zaslužil 5,5 milijona dolarjev. Je edini med največjimi zaslužkarji, ki svoje gledalce nagovarja v španščini. S petimi milijoni se je na seznam povzpela tudi Colleen Ballinger, ki je sicer znana po psevdonimu Miranda Sings. Colleen je ustvarila osebnost Mirande, ženske brez posluha, ki verjame, da ji je namenjena uspešna pevska kariera. Prav tako sta se na deveto mesto povzpela Rhett James McLaughlin in Charles Lincoln »Link« Neal III, znana pod imenom Rhett and Link. Letos sta zaslužila pet milijonov dolarjev, predvsem z raznimi podvigi; potrudila sta se na primer pojesti škorpijona in najbolj pekoči feferon na svetu.