Nedostojno

Ogorčena slovenska javnost: z varnostnikom nad doječo mamico

žk
9. 12. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V eni izmed trgovin je mlado mamico med dojenjem zmotil varnostnik in jo zaprosil, naj zapusti trgovino, češ da je dojenje v javnosti nedostojno. Trgovina zdaj zavrača odgovornost.

Iztok Dimc/M24
Mladi mamici so v eni izmed trgovin v Postojni zaradi dojenja odrekli gostoljubje.

Dojenje v parlamentu Islandska poslanka Unnur Bra Konradsdottir je pred nekaj tedni dojila kar med nastopom v parlamentu. Svoje dejanje je opisala "kot najbolj naravno stvar na svetu." 

Zgodba, ki je razdelila slovensko javnost, prihaja iz Postojne. Mlada mamica je po pregledu malčka pri zdravniku odšla še po nakupih in se ustavila tudi v poslovalnici enega večjih trgovskih koncernov pri nas. A tam je naletela na neprijetno izkušnjo. »Ker smo bili že dalj časa zdoma, je želel sinček jesti. S seboj sem sicer imela stekleničko z vodo, a se otrok želi le dojiti. Poiskala sem miren kotiček v trgovini, se zakrila s pleničko in začela dojiti. Čez nekaj trenutkov je do mene pristopil varnostnik. Videlo se je, da mu je neprijetno. Opravičil se mi je in povedal, da je dobil navodila, naj me prosi, da zapustim trgovino, ker je moje početje nedostojno. Ob tem je dodal, da me razume, saj ima tudi sam majhne otroke,« nam dogodek opiše mlada mamica, ki je celotno izkušnjo javno delila tudi prek družbenega omrežja Facebook. Da je nad dogodkom ogorčena, je obvestila tudi vodstvo trgovine.  

Prelaganje odgovornosti

Iz uprave so mamici poslali opravičilo, a obenem vso odgovornost prevalili na varnostnika, ki naj bi po zatrdilih zaposlenih v trgovini v Postojni ravnal na lastno pest. A mlada mamica temu ne verjame. »Tega pa ne verjamem. Varnostniku se je v očeh videlo, kako hudo mu je, ker je moral posredovati. Mislim, da si hoče zdaj nekdo le oprati roke,« nam je povedala v telefonskem pogovoru.

V Sloveniji je bil letos že tretjič organiziran festival Dojiva se, katerega glavni namen je odpravljanje tabujev ter podpora dojenju povsod in kadarkoli. Potekal je v 13 mestih. 

Mala vojna

Na družbenem omrežju Facebook se je pod njenim zapisom razvnela prava mala vojna med tistimi, ki zagovarjajo dojenje na javnih mestih, in tistimi, ki kljub temu, da smo v 21. stoletju, menijo, da hranjenje dojenčkov sodi v zavetje doma. Slovenci nismo edini, ki nas ta tema razdvaja. Tako se je leta 2011 na udaru znašla globalna trgovska veriga Target, potem ko so prodajalci eno od strank prosili, ali se lahko prestavi in svojega otroka podoji v garderobi, zaradi česar so bili v mestu Houston organizirani celo protesti. Od takrat se je politika Targeta popolnoma spremenila in dojenje v trgovskih centrih celo spodbujajo.

Cerkev in dojenje

Marsikoga bo presenetilo, da dojenje na javnih mestih odobrava tudi Cerkev. Predsednik Papeškega sveta za pastoralo zdravja, nadškof Zygmunt Zimowski, je celo dejal, da bi ženske morali spodbujati k dojenju tudi v javnosti in na delovnem mestu. Papež Frančišek pa je med krstnim bogoslužjem v Sikstinski kapeli pred dvema letoma matere celo spodbudil, da lahko otroke podojijo kar med slovesnostjo.