Poslovna cona Hoče-Slivnica

Če ne bodo prodali, bi lahko lastnike zemljišč razlastili

J.P./STA
9. 12. 2016, 18.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Odbor DZ za gospodarstvo je podprl predlog zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju v občini Hoče-Slivnica, ki bo skrajšal roke za pridobivanje zemljišč, na katerih se pričakuje investicijo avtomobilskega dobavitelja Magna Steyr. Poslance so prepričali obeti 1000 novih delovnih mest.

Bobo
"Prepričani smo, da bo z vsemi lastniki zemljišč dosežen dogovor o odkupu ali zamenjavi zemljišč," je dejal Zdravko Počivalšek.

Zakon določa razvojno območje v občini Hoče-Slivnica kot območje, kjer se izvaja strateška investicija, ta pa je tista, ki je vredna več kot 100 milijonov evrov in na širšem mariborskem območju ustvari najmanj 1000 delovnih mest. Konkretno lokacijo in njen obseg se bo določilo z občinskim prostorskim načrtom, a je že znano, da gre za sto hektarjev veliko zemljišče med mariborskim letališčem in avtocesto.

Razlastitev lastnikov zemljišč

Pomemben del zakonskega besedila so določbe o pridobivanju zemljišč. Če drugačen dogovor ne bo mogoč, je predvidena tudi možnost razlastitve lastnikov zemljišč, vendar je gospodarski minister Zdravko Počivalšek dejal, da je ta možnost v predlogu zakona zapisana le kot skrajen ukrep. "Prepričani smo, da bo z vsemi lastniki zemljišč dosežen dogovor o odkupu ali zamenjavi zemljišč," je dejal.

Ker gre za prvovrstna kmetijska zemljišča, so imeli nekateri člani odbora pomisleke. "Tako kakovostnih kmetijskih zemljišč imamo v Sloveniji le en odstotek in ravno tam nameravate postaviti tovarno," je nasprotovala Violeta Tomić (ZL).

Časovnica je zelo tesna

S sprejemom zakona se mudi, zato ga bo DZ po nujnem postopku potrjeval na decembrski seji, ki se začne v ponedeljek. Kot je pojasnil Aleš Cantarutti z gospodarskega ministrstva, je časovnica zelo tesna. "Investitor ne more drugače, kot da začne z gradnjo 1. julija 2017, proizvodnja pa mora steči avgusta 2018," je dejal.

Rezervna lokacija je

Uradne potrditve, da se Magna dejansko zanima za investicijo v Sloveniji, sicer še ni. "Med nami in potencialnim investitorjem velja dogovor, da o imenih ne govorimo, dokler ne pridemo do dokončne odločitve," je pojasnil Počivalšek.

Je pa Cantarutti razkril, da gre za investitorja iz zelo dinamične panoge, v kateri smo v Sloveniji zelo močni, v čemer vidi priložnost tudi za slovenska podjetja. Ponudili so mu sicer tudi druge lokacije, a prišel je z zelo jasnim poslovnim modelom in zahteval je takšno oddaljenost od lokacije tovarne in takšno površino, je povedal.

"Rezervna lokacija je," je Cantarutti odgovoril tistim, ki so menili, da ne bi smeli uničevati kmetijskih zemljišč. "A na žalost je na Madžarskem," je dodal.