Obroči iz pekla

VIDEO: Delfini v cirkuških točkah žrtve naravnost krutih razmer

S.R.
9. 12. 2016, 17.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V potujočem cirkusu uboge delfine po tem, ko morajo skakati skozi goreče obroče, v več sto kilometrov oddaljene kraje prevažajo kar v majhnih lesenih škatlah.

Profimedia
Lincoln O'Barry pravi, da obstajajo dokazi, da so bili vsi delfini v tem cirkusu ulovljeni nezakonito. (Fotografija je simbolična)

Iz pretresljivih posnetkov je razvidno, kako v potujočem cirkusu slaba dva metra dolge velike pliskavke po izvedbi cirkuške točke strpajo v z vodo napolnjene majhne lesene škatle. Z vozili jih nato po luknjastih cestah prepeljejo do na stotine kilometrov oddaljene naslednje destinacije v Indoneziji.

Posnetke je objavil Ric O'Barry iz projekta za zaščito delfinov, na domnevno mučenje živali pa so ga opozorili zaskrbljeni obiskovalci potujočega cirkusa. Njegov sodelavec Lincoln O'Barry je dejal, da so potujoči cirkusi, ki v svojih točkah uporabljajo delfine, v Indoneziji zelo priljubljeni. »To je popolnoma barbarsko. Prvič sem videl delfine skakati skozi goreče obroče, gre za neko prakso iz zdaj že davne preteklosti,« je dodal.

Pravi še, da čeprav imajo z vidika varstva živali težave vse ustanove, ki vključujejo delfine v ujetništvu, je dogajanje v Indoneziji precej bolj kruto, saj tam še vedno obstaja veliko število potujočih cirkusov. Med prevozom številne živali zaradi stresa ali pomanjkanja ustrezne oskrbe tudi umrejo.