Slovenski filharmoniki

Na tajnem glasovanju glasovali za zaostritev stavke

J.P./STA
9. 12. 2016, 16.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zaposleni v orkestru Slovenske filharmonije (SF) so se na tajnem glasovanju opredelili za zaostritev stavke. Podpora stavki, ki so jo prvič izvedli v ponedeljek, je tako po besedah predsednice stavkovnega odbora Marine Kopše ob vnovičnem glasovanju narasla. Ali jo bodo izvedli ponovno, bo znano prihodnji teden.

STA
Očitajo mu nekompetentno vodenje filharmonije, neprofesionalen odnos do zaposlenih ter kršitve predpisov.

Tajnega glasovanja se je udeležilo skoraj 90 odstotkov od 96 zaposlenih glasbenikov v orkestru, od tega se je za zaostritev stavke izreklo dobrih 90 odstotkov, je povedala Marina Kopše. Ob tem je potrdila, da se pogovarjajo o morebitni stavki 1. januarja, ko imajo na sporedu novoletni koncert, za vodstvo katerega je tokrat predviden trenutni šef dirigent Uroš Lajovic.

Njegov nespoštljiv odnos ter prav tako neprimeren odnos direktorja Damjana Damjanoviča so namreč glasbeniki navedli kot enega od razlogov, da so v ponedeljek zvečer izvedli opozorilno stavko. Ali bodo stavkali ponovno, pa bo jasno sredi prihodnjega tedna po sestanku stavkovnega odbora, je še povedala Marina Kopše. Damjanovič sicer pravi, da če imajo glasbeniki dokaze za njegov neprimeren odnos, naj jih predstavijo sodišču in se bodo zmenili tam.

Odgovorov na zahteve, ki so jih predstavili v ponedeljek, to je odstop direktorja in šefa dirigenta, razpust sveta zavoda ter zagotovitev aktivne vloge pri izbiri novega direktorja in dirigenta, filharmoniki še nimajo. Prav tako se po besedah Marine Kopše do njihovega poziva po aktivni vključitvi v razreševanje konflikta med vodstvom in orkestrom ni opredelilo ministrstvo za kulturo.

Radi bi pripomogli k dialogu

Kot je slednje zapisalo, je ministrstvo za zdaj v reševanje konflikta v SF neposredno vključeno prek štirih predstavnikov ustanovitelja v petčlanskem svetu zavoda. Ob tem je dodalo, da so že večkrat apelirali na vpletene, naj situacijo poskusijo rešiti z dialogom: "Nepredstavljivo je namreč, da bi v demokratični družbi zgolj s politično močjo kratko malo uresničevali zahteve zaposlenih po menjavah korektno imenovanega vodstva ali pa na željo vodstva disciplinirali zaposlene, ki imajo drugačne poglede kot vodstvo."

Z željo, da bi še bolj dejavno pripomogli k dialogu, bodo prihodnji teden na ministrstvu organizirali srečanja z vsemi vpletenimi, strokovne službe ministrstva pa pregledujejo dokumentacijo iz SF, ki so jo dobili v tem tednu, so še zapisali na ministrstvu.

Žalitve in nespoštljiv odnos

Svet zavoda, ki mu predseduje Otmar Zorn, se je sicer glede stavkovnih zahtev sestal v četrtek. Po besedah Marine Kopše, ki v njem zastopa zaposlene, je Damjanoviču naložil, da se v roku enega tedna pogovori z Lajovicem in najde rešitev glede dirigenta ter da pripravi predlog, kako bi lahko glasbeniki sodelovali pri izbiri naslednjega dirigenta.

Zaposleni v orkestru SF so v ponedeljek v času večerne vaje izvedli stavko zaradi - po njihovih trditvah - žalitev in nespoštljivega odnosa Damjanoviča in Lajovica ter nespoštovanja pravic zaposlenih. Udeležilo se je je okrog 70 glasbenikov. Podprla sta jo sindikata Sviz in Glosa. Oba sta o neprofesionalnem in neprimernem odnosu direktorja do zaposlenih opozorila decembra lani in ga nato marca letos pozvala tudi k odstopu.

Na izražene očitke se je Lajovic v medijih odzval, da namerava vztrajati do konca mandata. Damjanovič pa je medtem zapisal, da mora kot direktor spoštovati zakonsko določeno pravico zaposlenih do stavke, predvsem takrat, ko so jim kršene pravice iz delovnega razmerja. "Zahteve, ki so jih izrazili na ponedeljkovi stavki, pa sodijo v pristojnost ministrstva, saj kot direktor nimam pristojnosti, da bi spreminjal ustanovitveni akt SF," je dodal.