Ministrici se čas izteka

Nočejo ji nagajati, se pa sprašujejo, od kod bo prišel denar

T.L.
9. 12. 2016, 14.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kritični Gantar pravi, da je od predstavitve zdravstvenih reformnih zakonov pričakoval precej več.

Arhiv Reporterja

Ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc se zadnje čase pošteno maje stolček. Danes, tri dni pred postavljenim rokom,  je koaliciji predstavila nekatere obljubljene zakonske predloge za zdravstveno reformo. Naj spomnimo, da je na reformne predloge zaupanje v ministrico vezal tudi premier Miro Cerar, ki ji je doslej stal ob strani kljub pogostim kritikam. 

Gantar: Več vprašanj kot odgovorov

S predstavljenim ni bil zadovoljen ministričin velik kritik Tomaž Gantar (Desus). Dejal je, da je od predstavitve reformnih zakonov pričakoval precej več, dobili pa da so nekaj idejnih predlogov.

Poslanci DeSUS so namreč Kolar Celarčevo ob nedavni interpelaciji podprli pod pogojem, da bo do 12. decembra v javno razpravo dala zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Glede zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je Gantar po poročanju STA dejal, da so bila predstavljena le izhodišča, ki pa puščajo več vprašanj, kot pa dajejo odgovorov. "Strinjamo se, kar je zapisano v koalicijski pogodbi, da se ukine dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Ne vemo pa, kako se bo pokrival finančni izpad, do katerega bo ob takšni ukinitvi prišlo. Če nimamo rešitve na mizi, izračunov, potem je zelo težko govoriti zelo vsebinsko, kakšne bodo finančne rešitve," je dejal.

Ko bodo dobili na mizo predlog zakona, bi Gantar pričakoval, da bo besedilo imelo tudi načelno soglasje ministrstva za finance. nadaljeval Gantar je dejal, da novela zakona o pacientovih pravicah, ki jo je ministrica pripravila, ni sporna in gre v prid bolnikom. Bi pa želeli nov zakon, ne le novele. Pričakovati je, da bo šla ta novela hitro naprej v proceduro, za vse ostale predstavljene zakone oz. izhodišča pa po njegovih navedbah ni časovnice. 

Poudaril pa je, da si kljub kritikam na račun ministrice v Desus želijo novo zdravstveno zakonodajo in ne želijo nagajati, kakor je večkrat predstavljeno v javnosti.

V stranki Desus sicer najbolj pričakujejo predstavitev zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki naj bi ga po poročanju portala MMC ministrica v skladu s svojo zavezo v javno razpravo dala do ponedeljka. Zakon naj bi v skladu s koalicijsko pogodbo predvidel ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Gantar pravi, da v sprejetem proračunu za prihodnji dve leti sredstva za posledice takšnega ukrepa niso predvidena, a težko komentira rešitve, preden vidi predlog zakona.

Scenariji so, konkretnih rešitev še ni

Kustec Lipicerjeva iz SMC je bila prijaznejša in je po poročanju STA dejala, da se je koalicija strinjala, da so izhodišča reforme ustrezna in sledijo koalicijskemu sporazumu. V koaliciji se strinjajo, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje v sedanji obliki ni potrebno oz. je celo škodljivo in je treba najti alternativno rešitev. Ministrica jih je seznanila, da obstajajo scenariji in preračuni o rešitvah, ki pa jih še ni konkretno predstavila, je povedala Kustec Lipicerjeva.

Matjaž Han (SD) je po poročanju Siol.net je dejal, da je ministrica pripravila realno oceno stanja, da je v zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju še ogromno vprašanj. Povedal je, da so se veliko pogovarjali o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, kar je zapisano tudi v koalicijski pogodbi in kako v zdravstvo pripeljati več denarja, saj bo potrebno ljudem jasno povedati, da zdravstvo več denarja potrebuje.  

"Nič takega se ni zgodilo, da bo jutri kaj boljše," je dejal Han in dodal, da pogovori o teh vprašanjih potekajo že vrsto let in pod različnimi ministri.