Skrajneži

Džihadisti se vračajo v Evropo pripravljeni na napade

J.P.
8. 12. 2016, 21.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tretjina evropskih džihadistov, ki so se odpravili borit v Sirijo in Irak, se je vrnila v Evropo. Nekateri s posebnimi navodili.

Reuters
Na bojiščih je še približno 2.500 borcev iz Evrope.

Čeprav v poročilu Evropske unije ni navedeno točno število, pa si je mogoče dokaj dobro sliko ustvariti na podlagi podatka, da je se je iz Evrope v Sirijo in Irak odpravilo približno 5.000 džihadistov.

Nekateri so bili bodisi obsojeni bodisi že služijo zaporne kazni, obstajajo pa tudi taki, ki nemoteno živijo naprej. Najbolj nevarni so tisti, ki se vračajo s »posebnimi navodili«. V poročilu je zapisano tudi, da bi lahko džihadisti iz Libije uporabili svoje zveze pri sorodnikih in se odpravili v Evropo.

Na bojiščih je še približno 2.500 borcev iz Evrope.

Vedno večja grožnja

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je v danes pred svetom Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) povedal, da teroristična grožnja ne popušča, ampak je vedno večja. Zaskrbljen je tudi vodja britanske obveščevalne agencije MI6 Alex Younger, ki svari pred napadi v Veliki Britaniji. Europol je v svojem poročilu v začetku meseca zapisal, da je Islamska država v Siriji ustanovila skupine za teroristične napade. Posluževali naj bi se podobnih taktik kot jim je svet bil priča v Iraku in Siriji, torej ugrabitev in avtomobilskih bomb.