Umazana kampanja

Sumljivo: predsednika NZS predlagata z veliko masla na glavi

J.P.
8. 12. 2016, 19.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vlado Šajn, dolgoletni šef Zveze nogometnih sodnikov, in David McDowell, ki na nogometni zvezi vodi šolo za mlade sodnike. To je krog, ki za šefa Nogometne zveze Slovenije (NZS) predlaga nekdanjega nogometnega sodnika Radenka Mijatovića.

Nikola Miljković
Radenko Mijatović, nekdanji nogometni sodnik

Sta pa Vlado Šajn in David McDowell najmanj 18 let poslovna partnerja, poroča informativna oddaja Planet Danes. Vsa njuna podjetja so na istem naslovu na Dunajski 21 v Ljubljani. V zadnjih letih sta odprla devet podjetij; vsa nosijo ime Mediafin in vse se ukvarjajo s posojanjem denarja. Njuna podjetja naj bi v zadnjih nekaj letih posodila najmanj tri milijone evrov takšnim, ki kredita ne morejo dobiti v bankah. Z zelo visokimi obrestnimi merami, tudi več kot 40-odstotnimi.

Arsen Perić
Vlado Šajn

Posojanje denarja

Kot še poročajo na Planet Danes, je med podjetji Mediafin KOM, ki je že nekaj časa v stečaju. Šajn in McDowell sta Fursu ostala dolžna slabih 150.000 evrov. Družbo Mediafin PRO je pred kratkim oglobil tržni inšpektorat. Zakaj, ni znano. Podjetje M-FIN.KOM ima licenco le za posojanje denarja na območju Ljubljane. To ju ni ustavilo, saj na spletni strani še vedno ponujata kontaktne številke podjetja v nekaterih drugih krajih, v tradicionalno nogometnih mestih, kot so Maribor, Celje, Novo mesto in Kopru. Kot ugotavljajo novinarji Planeta Danes, naj bi v lokalnih okoljih kot posojilodajalci nastopale fizične osebe – nekdanji nogometni sodniki, delegati in kontrolorji sojenja. Denar naj bi posojali tudi nogometašem in nekaterim nogometnim funkcionarjem po Sloveniji.

Povsod pa se pojavljajo tudi izterjevalci. Šlo naj bi za osebe, ki so v kampanji za predsednika NZS grozile obema protikandidatoma Radenka Mijatovića – tako Ivanu Simiču kot tudi Matjažu Nemcu, še poroča Planet TV.