Želijo si hitre razjasnitve

Ovadbe zaradi smrti v šempetrski bolnišnici; med ovadenimi ni medicinskega osebja

J.P./STA
8. 12. 2016, 18.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Potem ko je postalo jasno, da naj bi zaradi smejalnega plina v šempetrski bolnišnici umrli vsaj trije bolniki in ne le eden, vodstvo bolnišnice ponovno obžaluje tragični dogodek. Ob tem upajo, da se bodo nadaljnji procesi odvijali dovolj hitro in pripeljali do končnih ugotovitev odgovornosti za nedopustno napako pri napeljavi medicinskih plinov.

STA
Novogoriški policisti so v sredo povedali, da so zaradi smrti na šempetrski urgenci dopolnili kazenske ovadbe.

Zunanji strokovnjak medicinske stroke je v svojem mnenju v okviru policijske preiskave zapisal, da obstaja visoka verjetnost, da je zaradi tehnične napake na inštalaciji medicinskih plinov prišlo do smrti še pri dveh bolnikih, so povedali na sredini novinarski konferenci Policijske uprave Nova Gorica.

"O tem dogodku v bolnišnici Šempeter ne moremo povedati nič novega, saj tudi vsi novi izsledki policijske preiskave kažejo na to, da zaposleni v bolnišnici niso naredili niti ene napake v postopkih zdravljenja oziroma oživljanja. Ugotovitve zunanjega nadzora tako tudi tokrat ne očitajo odgovornosti zdravstvenemu osebju, saj so bili vsi medicinski postopki pri oživljanju bolnikov ustrezni, kar je skladno z zaključki internih strokovnih nadzorov, ki smo jih v bolnišnici opravili takoj po dogodku," je v sporočilu zapisala direktorica Nataša Fikfak.

Ovadba za sedem oseb

Novogoriški policisti so v sredo povedali, da so zaradi smrti na šempetrski urgenci dopolnili kazenske ovadbe. Poleg že znane smrti 52-letnega bolnika naj bi med 23. januarjem in 10. marcem letos zaradi smejalnega plina umrla še dva bolnika, 63-letna ženska in 78-letni moški, oba iz severnoprimorske regije.

Policija je že doslej po predkazenskem postopku podala kazensko ovadbo za sedem oseb, ki naj bi storile osem kaznivih dejanj, eno kaznivo dejanje naj bi bilo storjeno v sostorilstvu dveh oseb. Ovadeni so stari od 37 do 69 let, vsi so moški in državljani Slovenije. Število osumljenih tudi po zadnjih ugotovitvah ostaja enako. Med ovadenimi ni medicinskega osebja ali kogarkoli z ministrstva za zdravje, poroča informativna oddaja Planet Danes.