Po strmoglavljenju

FOTO in VIDEO: Uradno: 76 ljudi je umrlo, le pet preživelo

T.L.
29. 11. 2016, 09.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V težkih razmerah reševalci iščejo preživele po grozljivem strmoglavljenju letala, s katerim je potovala brazilska nogometna ekipa.

Reuters
Alan Luciano Ruschel po strmoglavljenju.

Na kraju strmoglavljenja letala bolivijske letalske družbe Lamia, s katerim je potovala brazilska nogometna ekipa Chapecoense, je okoli 90 reševalcev, ki v težkih razmerah iščejo preživele. Po doslej znanih informacijah je letalo izgubilo stik s kontrolo leta, nato pa je pilot skušal prisilno pristati. 

Letalo je prelomilo na dva dela, kar še otežuje iskanje preživelih, je dejal Elkin Ospina.

Preberite še: FOTO: Na strmoglavljenem letalu tudi nogometaši

Poročali smo, da je v bližini kolumbijskega mesta Medellin strmoglavilo letalo z 72 potniki in devetimi člani posadke. Na letalu je bilo tudi nekaj športnih novinarjev. Ekipa Chapecoense je potovala na tekmo Južnoameriškega prvenstva proti ekipi Atletico Nacional.

Črna statistika

Z letalom je potovalo: 
- 22 nogometašev
- 28 članov spremljevalne ekipe in podpornega štaba
- 22 novinarjev
- 9 članov posadke

Po strmoglavljenju so v medijih krožile različne številke o številu preživelih, saj so različni mediji navajali različne številke. Kolumbijska policija pa je kmalu razblinila vse upe: sporočili so, da je umrlo 76 ljudi, pet pa jih je preživelo. Optimistične napovedi Elkina Ospina, župana kraja La Ceja, ki je dejal, da je umrlo 25 ljudi, so se tako izkazale za napačne.  

Prva imena preživelih

Klub Chapecoense je po poročanju BBC objavil kratko sporočilo: "Naj bo bog z našimi športniki, vodji ekipe, novinarji in drugimi gosti, ki so potovali z našo delegacijo." Daljšo izjavo bodo podali kasneje. 

Z novimi informacijami o številu mrtvih tudi ni več jasno, kdo so preživeli. Svetovni in lokalni mediji so objavili imena več kot petih preživelih.

Poglejmo, kaj so poročali pred uradnim sporočilom, da je umrlo 76 ljudi. Po poročanju portala Russia Today sta strmoglavljenje preživela vratarja kluba 31-letni Marcos Danilo in 24-letni Jakson Ragnar Follmann, med preživelimi naj bi bila tudi neimenovana stevardes na letalu. 

Na twitterju je MiOriente ob 10.19 uri zapisal, da so preživeli nogometaši Alan Ruschel, Jimena Suárez, Danilo, Edwin, Jackson Follman in Rafael Henzel. Te informacije pa zdaj niso več zanesljive.

Branilca Alana Ruschela naj bi po poročanju 360 Radio Colombia pripeljali v bližnjo bolnišnico. Odpeljali so ga na radiološki oddelek, njegovo stanje pa naj bi bilo stabilno. BBC povzema poročanje španske mreže Telemundo Deportesa, ki je na twitterju zapisal, da je bil Ruschel v šoku, ampak pri zavesti, prav tako pa je lahko govoril in je vprašal, ali lahko obdrži poročni prstan in če lahko vidi družino. Preživel naj bi tudi klubski fizioterapevt Rafael Gobbato