Blagovna znamka

Njena odvetnica opozarja: Melania je zaščitena!

M.K.
29. 11. 2016, 09.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V zadnjem času smo priče bohotenju podjetnih idej o uporabi imena bodoče prve dame ZDA za poimenovanje različnih produktov, od sladice pa vse do novoletne jelke.

Ideje so resnično pestre, od zabavnoglasbenih stvaritev, spominkov, pa vse do zanimivih ponudb med gostinci.

Svet24.si
Sladica iz Sevnice, ki so jo poimenovali Melania.

V pizzeriji Rondo v Sevnici, kjer strežejo sladico Melania, so za Svet 24.si povedali, da so se glede tega posvetovali z odvetnikom, ki jim je zatrdil, da ime lahko uporabljajo, v koliko to ne bo škodilo ugledu in dobremu imenu Melanie Trump.

V Sevnici nameravajo postaviti muzej z Melanijinimi stvarmi.

Celo novoletno okrašeno smreko, ki krasi Prešernov trg sredi Ljubljane, so po pojasnilih MOL delavci, ki so jo postavljali, ljubkovalno poimenovali kar Melania  po ženi novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa

V odvetniški pisarni družbe Pirc Musar & partnerji, po pooblastilu gospe Melanie Trump, zato budno spremljajo, kar se dogaja v zvezi z uporabo imena in podobe bodoče prve dame.

V zvezi s tem dobronamerno opozarjajo, da je tako ime kot podobo posameznika dopustno uporabiti v komercialne namene izključno z njegovim soglasjem - ne glede na vrsto produkta ali storitve.

Nataša Pirc Musar je za Svet24.si pojasnila, da zaenkrat v zvezi s tem še niso ukrepali v nobenem primeru. Njihovo opozorilo je za zdaj povsem dobronamerno. Poudarila pa je, da razmere budno spremljajo.

"Želeli bi si, da se podjetni posamezniki tega zavedajo, dodatno tudi, da lahko z uporabo njenega imena za različne produkte in storitve posežejo v njene osebnostne pravice; pravice do časti, dobrega imena in dostojanstva. Nikogaršnje ime ali podoba ne bi smela postati objekt nedostojnega finančnega izkoriščanja," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Opozorili so, da uporaba njene fotografije brez njenega soglasja ni dovoljena, pa čeprav ima tak posameznik ali podjetje na fotografiji avtorske pravice. "Uporaba podobe kogarkoli v komercialne namene namreč presega namen obveščanja javnosti in je zato nedopustna brez izrecnega dovoljenja," so še zapisali.

Ker so se pojavljale različne ideje, da bi ime Trump ali Melania Trump tudi želeli poslovno izkoriščati, javnost opozarjajo, da sta ti dve imeni zaščiteni tudi kot blagovni znamki.

"Imeni Trump in Melania Trump sta zaščiteni kot blagovni znamki, zato ju ni dovoljeno uporabljati v komercialne namene. Glede postopka pridobitve soglasja za morebitno uporabo fotografij Melanije Trump v komercialne namene, ki bi presegali namen obveščanja javnosti, pa se interesenti lahko posvetujejo tudi z odvetniško družbo Pirc Musar & partnerji," je še povedala Nataša Pirc Musar.

Pric Musarjeva je za oddajo Planet Danes razkrila, da se je Melanija nasmejala, ko ji je omenila, da so v Sevnici po njej imenovali sladico - zdelo se ji je simpatično.