Francoski konservativci

Po pričakovanju zmagal Fillon

G.G./STA
27. 11. 2016, 21.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nekdanji francoski premier Francois Fillon je po prvih izidih glasovanja novi predsedniški kandidat francoske desnice. V drugem krogu strankarskih volitev je tako po preštetih glasovih na 20 odstotkih volišč dobil 69,5 odstotka glasov. Njegov nasprotnik Alain Juppe je že priznal poraz.

Profimedia
Fillon v prvem odzivu napovedal, da bo združil državo, in dodal, da si Francija želi ukrepov.

Fillon, ki je zmagal že v prvem krogu, je napovedal radikalne reforme. Med drugim bi v francoskem javnem sektorju ukinil pol milijona delovnih mest, odpravil obstoječi 35-urni delovni teden ter zvišal upokojitveno starost.

Na področju družbenih vprašanj velja za precej konservativnega, odpravil bi pravico istospolnih parov do posvojitve otrok, osebno tudi nasprotuje splavu, a obstoječe zakonodaje v zvezi z njim ne bi spreminjal.

Fillon bo zastopal francosko desnico na predsedniških volitvah aprila 2017 in ima tudi dobre možnosti, da se uvrsti v drugi krog volitev ter v njem zmaga.

Doslej sta predsedniški kandidaturi že potrdila skrajna desničarka Marine Le Pen in nekdanji gospodarski minister Emanuel Macron, ki bo kandidiral kot neodvisen. Vladajoči socialisti bodo kandidata določili v začetku leta.