Srbsko podzemlje

Beograjski plejboj in Udbin morilec

uk
27. 11. 2016, 20.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Belgijski organi pregona zahtevajo od Srbije izročitev razvpitega Andrije Draškovića, ki že od časa Jugoslavije velja za enega od vodij srbskega podzemlja.

Svet24
Andrija Drašković še zmeraj velja za enega od glavnih likov v srbskem podzemlju. Bruseljsko sodišče

Je eden od razvpite trojice, obsojene zaradi umora; del te sta še Veselin Vesko Vukotić in Božidar Spasić. Prav Božidar Spasić, upokojeni inšpektor Službe za državno varnost, naj bi naročil likvidacijo kosovskega aktivista Enverja Hadrija leta 1990. Hadrijev umor naj bi bil zadnji, ki ga je izvršila Služba državne varnosti, ubili pa so ga v Bruslju, ko je v avtomobilu čakal pri semaforju. Belgijsko sodišče je Spasića kot organizatorja umora obsodilo v torek, 22. novembra letos.

Sojenje

Porota v Bruslju je zaradi umora obsodila tudi Andrijo Draškovića ter Vukotića, ki naj bi umor izvršila. Sodišče je zahtevalo 30-letno zaporno kazen za vsakega od obtoženih. A jih bodo težko spravili za zapahe, saj se vsi trije skrivajo pred roko pravice.

Andrija Drašković

Andrija je ena najmočnejših oseb v beograjskem podzemlju, srbski mediji pa so ga pogosto imenovali tudi beograjski plejboj. Za Udbo naj bi izvršil več umorov, vpleten naj bi bil tudi v umor Stjepana Đurekovića. Pričal je tudi proti Josipu Perkoviću, ki je bil v Nemčiji obtožen umora političnih nasprotnikov, in takrat je Andrija dejal, da je Perković za umore uporabil Željka Ražnatovića Arkana in Đorđa Božovića Gliško. Pozneje je izjavo umaknil. Nabral si je ogromno kazenskih ovadb. Leta 2015 so ga aretirali na letališču v Splitu in hrvaška vlada ga je hotela izročiti belgijski vladi zaradi umora Enverja Hadrija. Vendar je Andrija plačal varščino in izginil, trenutno pa naj bi bil nekje v Srbiji.

Svet24
Veselina Veska Vukotića so leta 2006 v Španiji aretirali s hrvaškim potnim listom.

Veselin Vukotić

Tudi Veselin je eno od večjih imen srbskega podzemlja. Leta 2006 so ga sicer aretirali v Španiji, s hrvaškim potnim listom, a se je izognil izročitvi Belgiji, ker je bila za njim razpisana tudi tiralica v Srbiji. Za zdaj ni znano, ali bodo srbske oblasti trojico izročile Belgiji ali ne.