Nujna vožnja

Uroš in Goran reševala življenje in prejela 250 evrov kazni

Sašo Avramovič
27. 11. 2016, 19.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Uroš G. in Goran B. sta z rešilcem na nujni vožnji odšla reševat osebo, ki je dobila epileptični napad, a ju je doletela prometna nesreča. Poleg tega sta prejela tudi kazen.

PGD Velenje
Reševalno vozilo je zletelo s ceste in nato tudi trčilo v cestno svetilko

PGD Velenje
Reševalec Uroš G. je bil Goranov sovoznik

Velenjski reševalci so v sredo okoli 13.30 prejeli obvestilo, da naj bi ena oseba v Premogovniku Velenje dobila epileptični napad. Zdravstvena tehnika oziroma reševalca Uroš G. in Goran B. sta takoj skočila v reševalno vozilo in se z velenjske urgence (ZD Velenje) odpravila proti Premogovniku, ki stoji pri glavni cesti med Velenjem in Šoštanjem.

Trčilo v cestno svetilko

Bila sta na nujni vožnji, vozil je Goran. Z lučkami in sireno na vozilu sta pri rdeči luči na semaforju želela prečkati križišče pri Gorenju (Partizanska cesta 15a), v tistem trenutku pa je z njune desne strani, pri zeleni luči, pravilno pripeljal voznik avtomobila, ki je zavijal levo, proti Velenju.

»Voznik je spregledal reševalno vozilo, nato pa je prišlo do trčenja,« je sporočila Milena Trbulin s celjske policijske uprave (PU). Reševalno vozilo je zletelo s ceste in nato tudi trčilo v cestno svetilko. Voznik avtomobila ni bil poškodovan, krajšo pa sta potegnila Uroš in Goran, ki so ju prepeljali v celjsko bolnišnico. Goran je utrpel zlom roke, Uroš, ki je bil sovoznik, pa je, kot nam je pojasnil, med drugim utrpel poškodbe nosu.

»Za zdaj še ne vem oziroma še ni 'uradno', ali je nos zlomljen ali ne. Tako mi je dejal tudi zdravnik, ko sem bil na pregledu. Zdaj moram še na en pregled, takrat bo znanega več,« je dejal Uroš in dodal, da je utrpel tudi poškodbe po glavi, prav tako pa čuti bolečine v rebrih.

PGD Velenje
Zgodilo se je na cesti Velenje-Šoštanj, pri križišču za Gorenje

Mu je avtobus zakril pogled?

Opisal je tudi, kako je do nesreče prišlo: »Na semaforju je gorela rdeča luč. Midva sva se pripeljala po sredinskem pasu, na desnem pasu je na križišču stal avtobus, ki je zavijal desno proti Gorenju. Voznik na desni strani, ki je pri zeleni luči zavijal levo, pa naju ni opazil, saj mu je očitno avtobus zakril pogled, ko sva pripeljala v križišče. Sledilo je trčenje.« Pravi, da v tem primeru enostavno nima smisla iskati krivca za nesrečo. »Tukaj ni nihče kriv,« je dejal. Prišlo je do spleta nesrečnih okoliščin.

PGD Velenje
Bila sta na nujni vožnji, imela sta vklopljeno sireno in lučke

Na nujni vožnji prejela kazen

No, policisti pa so, čeprav sta bila na nujni vožnji, vozniku reševalnega vozila, torej Goranu, napisali kazen v višini 250 evrov, poleg tega pa je prejel tudi tri kazenske točke. Zgodba je završala na facebooku in tudi nas je začelo zanimati, zakaj je prejel kazen. Obrnili smo se na PU Celje, kjer so nam pojasnili, da so Goranu policisti izrekli globo zaradi tega, ker je, potem ko je prevozil rdečo luč (kar sicer lahko stori na nujni vožnji), povzročil prometno nesrečo. Po zakonu sicer voznikom vozil s prednostjo, vozil za spremstvo  in  vozil  v  spremstvu (če uporabljajo svetlobne oziroma zvočne znake) ni treba upoštevati prometnih pravil in prometne  signalizacije,  a  morajo  voziti  tako in s takšno hitrostjo,  da  ves  čas  obvladujejo  vozilo  in  da  ne  ogrožajo  drugih udeležencev  cestnega  prometa  ali  njihovega premoženja.

PGD Velenje
Poleg policistov in reševalcev je na intervenciji sodelovalo 7 gasilcev PGD Velenje

»Ob tem pa morajo udeleženci cestnega prometa takoj dati prosto pot vozilu, ki daje tak znak. Vozniki  se morajo z vozili umakniti k robu vozišča, če je zaradi neovirane vožnje  vozila  s  prednostjo  potrebno, morajo ustaviti ob robu ali zunaj vozišča, drugi udeleženci cestnega prometa se morajo umakniti z vozišča,« so zaključili na PU Celje.