Paranoija

Vodja Islamske države iz strahu pred izdajo spi v samomorilskem jopiču

J.P.
18. 11. 2016, 15.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tiran Islamske države spi v predorih pod mestom, oblečen v samomorilski jopič. Spanec mu krati paranoja.

Profimedia
Abu Bakr al Bagdadi

Kolovodja Islamske države Abu Bakr al Bagdadi se menda skriva pod obleganim Mosulom, svoje džihadiste pa pošilja v smrt.

Vrha Islamske države se polašča paranoja – ducati so bili usmrčeni zaradi vohunstva, več kot 50 pripadnikov teroristične združbe je bilo utopljenih, ker so SIM kartice njihovih telefonov razkrile, da so bili v stiku s silami koalicije.

V primeru zajetja se bo razstrelil

Informacije je s svetom delila iraška vojska, s katero je v stik stopil neimenovan osebek v Mosulu, ki pa ni član Islamske države. V začetku novembra je sporočil, da se je Bagdadi povsem zanemaril. Menda živi v sistemu predorov pod mestom; spi le v samomorilskem jopiču, da bi se v primeru zajetja lahko razstrelil. S svojimi poročniki se menda neprestano premika po mestu, kar jim otežuje obrambo mesta.

Večina džihadistov, ki se bori na smrt, je tujih borcev. Ti so v vedno manjšem številu, domači borci pa menda niso tako zelo prepričani v posmrtno življenje. Če bodo skrajneži pobegnili iz Mosula, bodo najverjetneje pobegnili v Sirijo, od koder bodo Irak nadlegovali s samomorilskimi napadi in podobnim. Zato člani koalicije poudarjajo, da bo boj z Islamsko državo dolgotrajen. Ne le v vojaškem, ampak tudi v ekonomskem in ideološkem smislu.