Udarna napoved

Prerok iz Kremlja: Putin bo še močnejši, a ne kot predsednik

J.P.
16. 11. 2016, 10.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Intervju z ruskim političnim analitikom, ki so ga množično povzemali svetovni mediji, je bil hitro umaknjen s spleta.

Reuters
Vladimir Putin se menda namerava umakniti s predsedniškega položaja.

Ruski politični analitik in profesor na moskovskem Državnem inštitutu za mednarodne odnose Valerij Solovej (56) slovi po svojih točnih napovedih v zvezi s kremeljsko politiko – tako je denimo pravilno napovedal, da bo Anton Vaino na položaju vodje predsedniškega osebja zamenjal Sergeja Ivanovna.

Določene okoliščine in drugi razlogi

V petek smo poročali, da je Solovej v intervjuju za ruski in Kremlju naklonjeni časopis Moskovski komsomolets povedal, da se bo ruski predsednik Vladimir Putin (64) zaradi 'določenih okoliščin' predčasno poslovil – že leta 2017 naj bi se zgodile predčasne volitve, na katerih pa Putin menda ne namerava kandidirati. Namignil je tudi, da naj bi predsednika pestile težave, zaradi katerih se naj bi za nekaj mesecev umaknil iz javnosti. Ko so ga pobarali, če ima Putin težave z zdravjem, je odgovoril: »Dovolj sem povedal. Še enkrat: te informacije niso povsem zanesljive, a jih vseeno velja upoštevati.« Vendar pa naj bi te okoliščine ne bile edini razlog za predčasne volitve – kot je dejal Solovej, gre tudi za ruske geopolitične ambicije: »Govor je predvsem v odnosih z Zahodom – dokler je Putin predsednik, se ne zdi verjetno, da bi jih lahko dramatično izboljšali.« Dejal je tudi, da Putin menda ni zadovoljen s svojim ožjim krogom, za katerega bojda meni, da ne more voditi Rusije na svetovnem odru.

Ko so ga pobarali, če ima Putin težave z zdravjem, je odgovoril: »Dovolj sem povedal. Še enkrat: te informacije niso povsem zanesljive, a jih vseeno velja upoštevati.«

Še močnejši

Po poročanju srbskega Blica je Solovej na družbenih omrežjih zapisal tudi, da bo Putin vztrajal pri ustavnih spremembah, s katerimi bi se nekatere pristojnosti predsednika prenesle na državni svet, ki ima trenutno bolj kot ne zgolj svetovalno vlogo. Tako naj bi se po novem ukvarjal s strateškimi, predsednik pa s protokolarnimi in operativnimi vprašanji. Na čelu državnega sveta naj bi se, tako Solovej, znašel ravno Putin.

Dva naslednika

Kot smo poročali, sta bila kot potencialna naslednika Vladimirja Putina omenjena Dmitrij Medvedjev, trenutni ruski premier in nekdanji predsednik, (51) ter Aleksej Djumin (44), nekoč Putinov telesni stražar in namestnik obrambnega ministra.

Čeprav je intervju po hitrem postopku romal s spleta, je Solovej tudi po njegovem umiku vztrajal, da je govoril resnico, kar da se bo potrdilo še do konca tega leta.